Vitamine D is zeker bekend, iedereen weet ook dat het goed voor je is, maar wat doet het nou precies? Misschien nog wel belangrijker hoe krijg in voldoende vitamine D binnen en wat is dan precies voldoende? Ik zal in dit artikel deze vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Vitamine D wordt ook wel liefkozend de zonnevitamine genoemd. De stof wordt namelijk vooral door ons eigen lichaam aangemaakt onder de invloed van zonlicht. Onder de invloed van uv straling maakt ons lichaam de vitamine aan. Echter als je een donkere huid hebt wordt de vitamine verminderd aangemaakt. Anderen zien weer te weinig zonlicht, bijvoorbeeld in de winter als je op kantoor werkt en het koud en guur buiten is. Ook wordt een deel van de vitamine uit voeding met een dierlijke oorsprong gewonnen, denk hierbij aan melk of vlees.
Vitamine D heeft vele positieve eigenschappen. De meest vorname is de opname van calcium uit ons voedsel. Ook zorgt de vitamine er voor dat de calcium wordt omgezet en wordt gebracht naar de juiste plek om vervolgens daar waar nodig onze botten te versterken. Zo worden botten sterker en gezonder. Tevens werkt in dit proces ook op onze spieren, deze voelen dan fitter aan en het evenwicht verbeterd zich onder de invloed van vitamine D. Alles bij elkaar zorgt het dus op een verlaagd risico van botbreuken.
Naast onze botten verzorgt de vitamine ook een belangrijke functie in onze hersenen. Meerdere studies hebben een verband tussen een tekort aan de vitamine en een cognitieve achteruitgang aangetoond. Een vitamine D tekort zorgt voor een verlaging van ons serotonine gehalte, een stof die er voor zorgt dat je honger hebt, je gelukkig voelt en je nachtrust regelt. Een verlaagde waarde van serotonine heeft een bewezen invloed op depressies.