Zelf een defecte nieuwe poort maken? Lees hieronder de meest voorkomende problemen

Door intensief gebruik van een automatische of handbediende poort kan het voorkomen dat er een defect ontstaan. Dit is natuurlijk erg vervelend. Iedereen wilt dat zijn poort goed functioneert. Hieronder is een overzicht gemaakt van de meest voorkomende problemen met een automatische of handbediende poort.

De veren zijn gesprongen

Wanneer of of beide veren zijn gebroken kan je de garagepoort niet meer openen of sluiten. Wij raden daarom ook af om in deze situatie de poort te forceren. Dit om te voorkomen dat het probleem erger gemaakt wordt. Schakel een technieker in om nieuwe veren te plaatsen en de poort tijdelijk te sluiten.

De poort maakt veel geluid bij het openen en sluiten

Een krakend of piepend geluid heeft te maken met het drooglopen van de looprollen. Om het probleem op te lossen kunnen de looprollen worden gesmeerd. Wanneer er wordt gekozen om dit zelf te doen is het belangrijk dat er wordt gecontroleerd dat de poort van de stroomvoorziening is afgehaald. Dit om te voorkomen dat tijdens het smeren de poort niet onder stroom staat. Daarnaast is het ook belangrijk dat tijdens het smeren niemand in de buurt is die de stroomvoorziening weer aan kan zetten. Dit om te voorkomen dat de persoon die de looprollen aan het smeren is, onder stroom komt te staan.

De poort reageert niet op de motor

Als de poort niet meer reageert op de motor is er hoogstwaarschijnlijk een storing in de stroomvoorziening. Schakel onmiddellijk de stroomvoorziening uit en meld het probleem zo snel mogelijk bij een erkende poorten firma. Het is raadzaam om problemen met de stroomvoorziening alleen door een erkende professional te laten uitvoeren om schade en letsel te voorkomen.

De afstandsbediening werkt niet meer

Wanneer de handzender defect is, kan de poort niet meer geopend worden met de handzender. Dit is natuurlijk erg vervelend. Wanneer de afstandsbediening van je garagepoort niet mee werkt kan dit het gevolg zijn van een defecte handzender of een defecte ontvanger. Tegenwoordig zijn afstandsbedieningen van garagepoorten niet meer zo duur en is het vaak gunstiger om de afstandsbediening te laten vervangen, dan om deze te laten herstellen. Het is erg belangrijk om de juiste afstandsbediening te selecteren, omdat niet alle afstandsbedieningen voor garagepoorten of sectionaalpoorten universeel werken.

De poort gaat niet meer open of dicht

Een poort die niet meer open of dicht gaat levert vervelende situaties op. Er kunnen verschillende oorzaken zijn wanneer de poort niet meer opent of sluit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de motor defect is, en de poort niet meer elektrisch open gaat. Het kan ook zijn dat de veren of kabels zijn gebroken en de poort ook niet meer handbediend open of dicht gaat. Als laatste oorzaak kan het zijn dat de handzender en ontvangen niet meer op elkaar reageren. Wanneer de poort niet meer open gaat adviseren we om altijd een ervaren technieker in te schakelen. Een technieker kan achterhalen wat de oorzaak is van het probleem en het direct oplossen.

De kabels zijn gebroken

Kabels van garagepoorten zijn erg slijtagegevoelig. Wanneer deze slijten en gaan rafelen zal de motor van de poort extra inspanning moeten leveren om de poort te kunnen openen en sluiten waardoor de motor ook eerder stuk kan gaan. Wij raden je daarom aan om minimaal 1 keer in de 5 jaar de kabels te vervangen. Wanneer je de garagepoort intensief gebruikt is het raadzaam dit vaker te doen. Wanneer de kabels zijn gebroken, raden we af om de poort nog te gebruiken. Dit om te voorkomen dat de motor ook schade oploopt. Schakel een technieker in om de versleten kabels te vervangen.

Een deuk of schade aan de poort

Als gevolg van een aanrijding aan de poort of een inbraakpoging kan de poort schade op hebben gelopen. Waardoor er bijvoorbeeld een deuk in het deurblad zit, waardoor de poort niet goed meer open en dicht kan. Of het onderste paneel is opengebroken waardoor de poort niet meer goed en veilig afgesloten kan worden. In dit geval is het verstandig om een poorten firma in te schaken. Zij kunnen een volledig nieuw deurblad plaatsen.

Mocht u een van de bovenstaande problemen hebben is het verstandig om een ervaren technieker in te schakelen. Dit om gevaarlijke situaties en grotere schade aan de poort te voorkomen. Een erkende en professionele firma die u in kunt schakelen is ROMASS. ROMASS is al ruim 20 jaar vakspecialist in het herstellen en onderhouden van alle merken en typen garagepoorten, sectionaalpoorten en kantelpoorten. De techniekers zijn gepositioneerd in heel Belgiƫ, waardoor er altijd een specialist in de buurt is.

Op de website www.romass.be vindt u meer informatie.