Duurzaam eiken- en douglashout steeds meer in trek

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzaam eiken– en/of douglashout voor hun houten constructies. Doordat deze duurzame houtsoorten op kwalitatief niveau niet onderdoen voor ‘normale’ soorten, zijn ze voor veel particulieren een interessante keuze.

Duurzaam hout
Duurzame houtsoorten worden gekapt zonder dat de ecologische functie van het bos als leefomgeving van zowel planten- als diersoorten wordt aangetast. Duurzaamheid heeft echter niet alleen een ecologisch aspect, maar ook een bepaalde sociale dimensie. Hiermee wordt bedoeld dat bij het kappen de rechten van de betrokken arbeiders en de inheemse bevolking in de bossen worden gerespecteerd.

Eikenhout
Eikenhout heeft duurzaamheidklasse 2 en is daarom niet alleen zeer duurzaam, maar ook uitstekend geschikt voor een groot aantal buitentoepassingen. Zo wordt eiken balkhout, evenals planken en ribben van dezelfde soort, tegenwoordig veelvuldig gebruikt bij de bouw van veranda’s, pergola’s, gevelbekleding, tuinhuizen, bijgebouwen, schuttingen, paardenstallen en veel meer.

Douglashout
Een andere duurzame houtvariant die tegenwoordig vaak wordt ingezet is douglashout. Dit hout is, zoals de naam al weggeeft, afkomstig van de douglasspar. Door zijn natuurlijke duurzaamheidklasse (3 of 4), zijn douglas balken, planken en ribben zeer geschikt voor buitenconstructies, zoals veranda’s, overkappingen, paardenstallen, kapschuren, gevelbekleding en schuttingen.

Tuinhout compleet
Bij tuinhout compleet is het mogelijk eikenhout en douglashout aan te schaffen. Het hout komt uit Frankrijk van uitsluitend PEFC gecertificeerde zagerijen.