Boutjes en moertjes

Bouten en moeren. Als je dat saai vindt klinken, lees dan maar niet verder. Ze zijn namelijk ontzettend belangrijk bij iedere denkbare constructie. Constructies zo groot als de hoogste gebouwen van deze wereld en zo klein dat ze in je hand passen. Ze zijn onmisbaar. De moeren en bouten houden een grote constructie goed bij elkaar. In feite komen ze overal van pas. Je moet wel weten welke bout en welke moer je waar kunt inzetten. Er bestaan namelijk tienduizenden verschillende soorten en maten die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Qua soorten zou je kunnen denken aan RVS of normaal staal. Sommige zijn verzinkt. Je kan denken aan bouten en moeren met een hele grote diameter, of juist een hele kleine. Ook de kop kan verschillen. Zo heb je de laagbolkop, maar ook de cilinderkop.

 

Als we even inzoomen op de bouten zien we dat hier significante verschillen zijn. Er bestaan een aantal ‘bijzondere’ bouten.  Zo zijn er oogbouten. Deze bout heeft aan het uiteinde een oog. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als je aan dit oog iets wilt bevestigen. Dat kan van alles zijn. Van een zonnescherm tot een touw. Daarnaast zijn er riembouten, hamerkopbouten en slotbouten. Deze hebben allemaal een eigen functie en van slotbouten is dat een vrij duidelijke. Deze slotbout heeft een ronde kop die glad is. Daaronder zit zowel een vierkant deel als een stuk schroefdraad. Aan het uiteinde met de schroefdraad wordt de moer vastgemaakt. De vierkante vorm aan de kopse kant kan het hout in worden getrokken. Wanneer je een constructie van een houten bed, een hoogslaper, maakt, zijn deze slotbouten interessant. Ze zijn stevig en werken het mooi af.

 

Moeten de bouten tegen water en buitenlucht kunnen? Kies dan voor rvs bouten. Deze bouten zijn zoals de naam al zegt van roestvrij staal en gaan daarom lang mee.