Afrekenen met negativiteit

Assertief omgaan met negativiteit

Laatste paar maanden was voor mij een vreemde periode, met veel ups en downs. Op de een of andere manier kon ik mijn state niet beheersen en werd ik eerder beheerst door mijn state dan andersom. Ik was het slachtoffer van mijn gedachten, naar gelang de wind waaide.

Ik worstel al een tijdlang met een ingrijpende spierblessure, die er zelfs voor zorgde dat ik mijn stage (bij een gerenommeerd bedrijf) stop moest zetten. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik bijna niets meer kon, zo zeer werd ik afgeleid door de constante zeurende pijn.

Nog vervelender werd het toen geen fysiotherapeut of andere specialist mij kon helpen. En trust me, I have tried them all… En als het dan een jaar duurt dan… Je weet dat je niet boos zou moeten zijn om een gegeven situatie, maar dat was ik toch. Ik was pissig om de kleinste dingen, ook al wist ik dat dit averechts zou werken en de situatie vaker alleen maar erger maakte.

Ik was altijd erg assertief als het aankwam op negativiteit. Mijn aanpak was het positieve frame aannemen en iedere negatieve gedachten neerhalen met positieve gedachten.

Maar deze keer werkte dat niet. Waarom niet? Het kost wilskracht, het kost moeite om niet aan negatieve dingen te denken en ze te vervangen door positieve dingen.

Er zijn dagen dat je niet voldoende je gedachten op de positieve dingen kunt richten en dan is het raak… Je bent boos, bedroefd en onaardig tegen anderen. En voordat je het weet heb je niet alleen een klote dag, maar ook een klote week.

De reden dat ik deze blogpost schrijf is dat ik op een zoektocht ben gegaan om een nieuwe manier te vinden om positieve gedachten te hebben die ook werkt wanneer je weinig energie hebt.

Lees wat ik ontdekte op www.attractiongym.nl/assertiviteit/