Is je auto verkopen via gratis auto adverteren wel veilig?

Consumenten die hun auto willen verkopen ondernemen vaker zelf actie. Zij zijn minder geneigd hun auto in te ruilen. Door het lage bod dat zij doorgaans bij erkende auto inkopers krijgen voor hun oude auto, willen meer consumenten de gok wagen hun eigen auto zelf te verkopen. Wat kunnen de consequenties zijn van het gratis auto adverteren?

Allereerst moet je er op letten of gratis je auto adverteren wel echt gratis adverteren is. Op grote advertentie sites is dit lang niet altijd kosteloos. Vaak zit er geen bedrag vast aan de publicatie van de advertentie, maar ontdek je achteraf dat je na een week de advertentie moet verwijderen of een bepaald bedrag moet overmaken voor verlenging. Of als je je auto advertentie op een zichtbare, meer opvallende plek wil laten opnemen kun je een rekening ontvangen.

Gratis auto adverteren niet zonder gevaar
Maar wat veel zorgwekkender is, is dat bij het online auto adverteren veel gevaren komen kijken. Een briefje achter de zijruiten plakken of een advertentiekaartje in de plaatselijke supermarkt zijn redelijk veilig. Je zult in veel gevallen zaken doen met potentiële kopers uit je directe omgeving die serieuze bedoelingen hebben. Maar voor het verkopen van een auto maken consumenten over het algemeen alleen nog maar gebruik van het internet in de hoop meer potentiële kopers te bereiken. Hier zitten doorgaans veel meer risico’s aan. Want naast serieuze potentiële kopers zijn er ook veel oplichters actief op grote advertentie websites.

Welke consequenties bij het online auto verkopen?
Onervaren internetgebruikers zijn een makkelijk doelwit voor oplichters. Er zijn dan ook veel zaken die mis kunnen gaan bij het online verkopen van je auto als je niet op de hoogte bent van de mogelijke gevaren. Hoe vaak lees je wel niet kleine nieuwsberichten in kranten over diefstal tijdens een proefrit. Betalingen met vals geld komt ook veelvuldig voor. Wat kan er mis gaan bij het verkopen van een auto?

Totale auto identiteitsfraude
Het klinkt misschien absurd, maar criminelen kunnen complete auto’s stelen. Zij kopen een schade auto op waar alleen de papieren en het chassisnummer nog van intact is. Zij zoeken op grote advertentie websites een auto in exact dezelfde kleur en uitvoering die zij vervolgens stelen en het chassisnummer en de kentekenplaten overzetten. De crimineel heeft in een handomdraai een nette auto met identiteit die goed te verkopen is.

Diefstal auto onderdelen
Sommige criminelen hebben een auto voor de deur staan waar dure onderdelen van kapot zijn. De crimineel doet zich voor als potentiële koper en wil graag een proefritje maken. Hij rijdt vervolgens direct door naar een werkplaats en zet de betreffende onderdelen over naar zijn eigen auto.

Sleutel verwisseling
Om achteraf de auto te kunnen stelen worden er sleutels omgewisseld. Tijdens de testrit wordt de auto meegegeven met reservesleutel. Tijdens de testrit wordt de hoofd- of reservesleutel omgewisseld voor een exemplaar van een andere auto van hetzelfde merk. Op het eerste gezicht zie je geen verschil in sleutel, maar later blijkt de sleutel niet te passen. De crimineel kan op een later moment terugkomen om de auto te stelen met de ontvreemde sleutel.

Diefstal tijdens testrit
Een ander veel voorkomend gevaar is dat je als eigenaar van de auto tijdens de proefrit uit de auto wordt gezet. De crimineel stopt op een afgelegen plek en dwingt de eigenaar onder geweld uit te stappen. Het kan ook zijn dat de eigenaar en crimineel van plek wisselen. Als de eigenaar niet de sleutels in de hand houdt, kan de crimineel gemakkelijk wegrijden.

Vals geld
Het lijkt alsof je een goede deal hebt gesloten, totdat achteraf blijkt dat er met vals geld is betaald. Ga daarom vooraf met de koper naar de bank en controleer het contant geld samen. Ook met een bankoverschrijving kan gesjoemeld worden. Informeer zelf bij de bank of de betaling binnen is. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een bekende van de crimineel zich vals voordoet als bankmedewerker om de betaling te bevestigen.

Gratis auto adverteren kan ook veilig
Bij het veilig verkopen van je auto komt ontzettend veel kijken. Er kunnen veel zaken mislopen als je je auto zelf verkoopt aan een particulier. Er kunnen ook net zoveel gevaren worden voorkomen door goed op te letten en je goed voor te bereiden. Er is nog een optie. Je kunt ook overwegen om toch je auto te verkopen aan een erkend auto inkoper.

Auto verkoop site
Om de voordelen van het particulier verkopen van je auto te combineren met veiligheid kun je je auto verkopen aan een erkend auto inkoper, aangesloten bij de auto verkoop site ikwilvanmijnautoaf.nl. Je bereikt in één keer 5.000 potentiële kopers. De dealers brengen geheel gratis en vrijblijvend een bieding uit op de aangemelde auto. Je hebt hier de garantie binnen 1 dag het hoogste bod teruggekoppeld te krijgen. Ga je akkoord, dan ontvang je op locatie de RDW vrijwaring en contant geld. Doordat de auto verkoop site aangesloten is bij de Stiching Webshop Keurmerk ben je verzekerd van een correcte afwikkeling.