De technologie is de motor achter de meeste innovaties die we vandaag de dag zien. De meeste innovaties zijn verbeteringen en combinaties van bestaande technologieën of een combinatie van bestaande met nieuwe technologieën. Dit is te zien in elke sector, zo ook in de telecom. Mobiele telefoons worden steeds krachtiger, processorkernen steeds kleiner en de accu’s leveren voor steeds langere tijd stroom. Tegenwoordig heb je zelfs telefoons met vingerafdruk beveiliging, camera’s die dezelfde kwaliteit genereren als professionele videocamera’s en is de opslag van de gemiddelde telefoon momenteel even groot als de opslag van een gemiddelde cloud of kleine laptop. Maar ook de andere kant van de telecom, de thuissystemen, zijn drastisch verandert.
Nog geen halve eeuw geleden hadden veel huishoudens nog helemaal geen telefoon en deed men nog veel met de post. Sommigen hadden misschien een ouderwets fax apparaat en de rijksten en de meest gelukkigen van ons kikkerlandje hadden misschien een telefoon. Tegenwoordig is dat wel anders. Zo’n veertig jaar geleden had bijna iedereen thuis een telefoon of was er op z’n minst een openbare telefoon in de buurt en werden faxen in elk bedrijf dat zichzelf een beetje serieus neemt ingezet om orders, bevestigingen en afspraken te communiceren naar andere vestigingen en afdelingen.
Nu is het fax apparaat bijna uitgestorven en wordt het alleen in specifieke organisaties nog gebruikt en de telefoon is al lang geen bedraad toestel met een draaischijf meer. Tegenwoordig heb je het zogenoemde IP bellen via het internet en zijn de nieuwste toestellen zelfs uitgerust met Linux of Android besturingssysteem zodat men er mee kan Skypen, Tweeten en op andere, merk afhankelijke manieren kan communiceren. Dit kan een heel karwei zijn om dit werkende te krijgen, dus ook het beroep van de elektricien die zich al vanouds inzet voor het aanleggen van telecom lijnen verandert hard mee.