Voor u start met het oprichten van het bedrijf moet u beslissen in welke vorm u gaat ondernemen. Dit is niet onbelangrijk, want er zitten grote verschillen in de verschillende rechtsvormen. De keuze voor de rechtsvorm hangt af van een aantal factoren. Begint u alleen of met iemand anders? Ook fiscaal zitten er een aantal verschillen waar u goed over moet nadenken. Als startende ondernemer zult u hoogstwaarschijnlijk voor één van de volgende rechtsvormen kiezen:
– Eenmanszaak;
– Vennootschap onder firma (vof);
– Commanditaire vennootschap (cv);
– Besloten vennootschap (bv);
– Stichting of vereniging.
Veel beginnende ondernemers vragen zich af of ze een eenmanszaak of een besloten vennootschap moeten beginnen. Als je met een mede-eigenaar de zaak opricht kan het vanzelfsprekend geen eenmanszaak worden. Dan is een vennootschap onder firma een optie. Dat is een rechtsvorm met dezelfde voorwaarden, maar dan met meerdere eigenaren.
Vaak wordt er gekozen tussen de eenmanszaak of Vof (afhankelijk van het aantal eigenaren) en de BV. Het grootste verschil is dat de eigenaren bij een eenmanszaak of vof wél privé aansprakelijk zijn en bij een BV niet. Wel hebben de eigenaren van een eenmanszaak of vof belastingvoordelen, zeker in de eerste jaren van het bedrijf. Als er grotere omzetten worden gedraaid is het wel weer aantrekkelijker om een BV te zijn, maar dat zijn latere zorgen.
Als de keus voor de rechtsvorm is gemaakt kunt u zich gaan richten op het opzetten van de onderneming. Er moet veel geregeld worden, denk aan huisvesting, personeel en administratie. Ook als de onderneming eenmaal actief is, heeft u natuurlijk nog genoeg verplichtingen. Denk aan het aangeven van de belastingen elk kwartaal en de loonberekening van uw werknemers. Dat zijn de minder leuke kanten van het ondernemen. Wel kunt u ervoor kiezen om dit soort activiteiten uit te besteden aan een loonbureau. Scheelt u tijd en u weet zeker dat er geen fouten worden gemaakt.