Internetradio in Nederland

De radio is al heel oud. In het begin maakte de radio een moeizame ontwikkeling door. Niemand weet precies wie de radio het eerste heeft uitgevonden, omdat verschillende mensen op hetzelfde moment bezig waren met het uitvinden van de radio. Zo kwam het dat verschillende mensen verschillende onderdelen van de radio hebben uitgevonden. De enige naam die belangrijk is en genoemd kan worden in de ontwikkeling van de radio is Heinrich Hertz. Heinrich Hertz heeft de basis gelegd voor het ontwikkelen van de radio toen hij in 1887 ontdekte hoe je elektromagnetische radiogolven kan opwekken en kan ontvangen.

Radiostations hebben ook een lange geschiedenis, want vanaf 1887 duurde het meer dan twintig jaar voordat de eerst radio uitzending werd gehouden. Het eerste radiostation in Nederland was in 1919 in Den Haag. In aanloop naar de oorlog zijn er vele toepassingen met de radio bedacht, zo werd in 1933 de eerste auto verkocht waar je een radio in kon hebben. Zo ontwikkelde de radio zich door tot de eenentwintigste eeuw.

Aan het eind van de eenentwintigste eeuw kwam het internet op en rond het jaar tweeduizend is de internetradio ontstaan. De internetradio zette alle op zijn kop. Aan het begin van dit tijdperk had niet iedereen internet, maar vanaf het moment dat het internetgebruik onder mensen toenam, nam het gebruik van de internetradio ook toe. Zo is radio luisteren via internet steeds populairder geworden.

Radiostations worden nu steeds minder populair. In 2016 en in 2015 zijn de inkomsten en advertenties van de bestaande radio’s steeds verder teruggelopen. Radiostations moeten daarom nieuwe manieren vinden om geld te krijgen. Zo organiseert radio 538 naast hun radiodiensten ook festivals en andere diensten en hoop op deze alternatieve manier geld binnen te halen om zo hun bestaansrecht te handhaven of op zijn minst langer te blijven bestaan.