Wat is merchandising?

Wat is merchandising?

Merchandising is het commercieel exploiteren van de populariteit van een merk of van bekende personen. Bijvoorbeeld het verkopen van afbeeldingen en logo’s op producten voor fans: sleutelhangers, etuis, poster, spelletjes en dergelijke. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die zich met merchandising bezig houden en u kunnen helpen als u op zoek bent naar merchandising voor uw eigen onderneming.

Merchandising kan toegepast worden in iedere winkelomgeving. Merchandisers zorgen ervoor dat uw product en boodschap eruit springen. Of het nu gaat om een schapoptimalisatie, het plaatsen van een display of andere POS materialen.

Voordelen merchandising

  • Vergroten van de naamsbekendheid
  • Klantenbinding: laat een positieve indruk achter
  • Geeft mensen een extra prikkel om tot aankoop over te gaan

Een aantal voorbeelden van merchandising

  • Games merchandise zie je erg veel. Men probeert anderen bekend te maken met games of wil laten zien dat ze fan zijn van een game. Zie je wel eens iemand lopen met een print van een game op zijn t-shirt of tas? Dat is een vorm van games merchandise.
  • Film merchandise is hetzelfde principe als games merchandise, alleen dan voor films. Een t-shirt met Leonardo DiCaprio op de Titanic, een Dora broodtrommel of een telefoonhoesje met de Spice Girls: allemaal vormen van film merchandise.