Subdomeinen vs subfolders

De URL’s en de navigatie van een site doen er toe voor SEO, maar de elementen van de structuur van de site die SEO beïnvloeden eindigen hier niet. Neem bijvoorbeeld subdomeinen en submappen. Dit is een ander voorbeeld van de structurele elementen van een site die wel invloed hebben op hoe Google resultaten rangschikt. Terwijl het verschil tussen een pagina in een sub-directory (ook wel een submap) versus in een subdomein misschien niet altijd enorm zijn, zijn er gevallen wanneer het er echt toe doet als je subdomeinen of submappen gebruikt.

Het verschil tussen een subdomein en een Sub Directory

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van subdomeinen en submappen voor SEO, laten we duidelijk het verschil aangeven.

Kortom, wanneer je subdomeinen gebruikt, zullen uw URL’s er als volgt uit:

subdomein.domein.com

Let op de ‘subdomein’ als onderdeel van uw hoofddomein. Dit deel vertelt Google en uw bezoekers dat de inhoud in het subdomein los staat van de inhoud van de rest van uw site. Een typisch gebruik voor subdomeinen is voor een website waar de blog is gescheiden van de rest en deze bevindt zich op een subdomein bv blog.domein.com. Sites met forums (en andere content, bijvoorbeeld artikelen) is ook vaak het forum gebouwd op een subdomein, zoals forum.contentsite.com.

In tegenstelling tot de subdomeinen die de domeinnaam voorafgaan, komen submappen achter de domeinnaam. Zoals dit:

domein.com/subdirectory

Het verschil zit niet louter in de syntaxis. Het gaat verder dan dat en het houdt verband met de aard van de inhoud die u hebt. Er is geen regel wanneer subdomeinen te gebruiken en wanneer subfolders te gebruiken, maar in principe als de inhoud meer geschikt is voor een aparte site, dan ga je voor subdomeinen. Als de inhoud niet veel verschilt, ga je voor subdirectories. Bijvoorbeeld, als u een blog over webdesign start, kunt u aparte submappen gebruiken voor tutorials, gratis spullen, uw kunstwerk, enz. Maar zet de winkel waar u templates verkoopt op een apart domein.

Heb je hierover nog vragen? Contacteer SEO-Coach.