Hoe kan je uw computer behuizing koel houden?

Bij een computer op maat is het belangrijk ook te kijken naar een goede luchtstroom in de behuizing. Dit is iets waar veel mensen geen, of  te weinig rekening houden wanneer ze zelf een computer samenstellen. In dit artikel geef ik kort enkele tips over case fans en hoe je uw computer optimaal gekoeld kan houden.

Airflow

  • Hoe groter de fan, hoe stiller hij koelt

Eerst en vooral een kort algemeen puntje wanneer je uw computer zo stil mogelijk wil houden. Hierbij is het belangrijk te weten dat hoe groter de fan is, hoe trager hij moet draaien om een goede luchtstroom te garanderen. Met als gevolg, hoe trager hij draait, hoe stiller uw computer in het algemeen is.

  • Voorzie uw behuizing van fan filters

Een hele grote boosdoener voor de optimale koeling van uw behuizing is stof. Zorg er dan dus ook voor dat u regelmatig het stof uit uw computer verwijdert. Ook kan een goede hulp zijn om uw behuizing te voorzien van stoffilters bij uw case fans. Bepaalde behuizingen zijn ook reeds zo ontwikkeld dat de stoffilters er in voorzien zijn en dat ze gemakkelijk wegneembaar en afkuisbaar zijn.

  •  Zorg ervoor dat de fans correct geïnstalleerd zijn

Wanneer een fan niet 100% correct en vast geïnstalleerd is kan het zijn dat hij gaat  trillen, met als gevolg dat hij enorm veel lawaai produceert, wat zeker niet de bedoeling is.

  •  De optimale luchtstroom

De beste luchtstroom in een behuizing verplaatst zich altijd van voor naar achter. Zorg er dan ook voor dat uw fan vooraan koude lucht gaat binnen trekken in uw behuizing, en de fan achteraan de warme lucht zal uitblazen. Indien er nog verschillende fans binnen in de behuizing voorzien zijn, bijvoorbeeld een aangepaste processor koeler, dan is het belangrijk dat hij zo geplaatst wordt dat hij ook blaast in de richting van de luchtstroom.

In dit artikel heb ik kort enkele tips gegeven hoe je uw computer optimaal koel kan houden als je het idee hebt “ik wil mijn eigen computer samenstellen”. Er zijn op internet omtrent dit ontwerp enorm veel pagina’s en informatie te vinden. Indien je iets niet zeker weet in deze materie is het nooit slecht om informatie in te winnen bij een ervaren computerbouwer.