Slipgevaar ook aanwezig met normale veiligheidsschoenen

De winter komt er weer aan. Dit betekent dat vele mensen hun reguliere veiligheidsschoenen aanvullen met een wintervoering of compleet vervangen door schoenen die gericht op het winterse weer. Vooral voor de buitenwerkers is het van belang veiligheidsschoenen, bedoeld voor de winter, te dragen tijdens hun werkzaamheden. Deze schoenen kunnen slipgevaar namelijk voorkomen. Zo is een valpartij snel gebeurd door gladheid. Letselschade is dan ook een aannemelijk gevolg. Hogere kosten voor bedrijven door ziekteverzuim kunnen dan vervelende consequenties zijn. Door het winterse weer kunnen buitenwerkers ook koude voeten hebben, wat schadelijk kan zijn. Gevoerde veiligheidsschoenen bieden een oplossing. Deze hebben namelijk een warmte-isolerende functie om de voeten warm te houden.

Blootstelling aan risicovolle stoffen en omstandigheden
In een aantal werkvelden worden werknemers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen of omstandigheden. In 2012 en 2013 waren er bijna een half miljoen arbeidsongevallen per jaar. De meeste ongevallen gebeurden in de horeca en de bouwsector. De veiligheidsschoenen bieden bescherming tegen perforatie door scherpe objecten of machines en gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën. In de winter zijn extra maatregelen nodig om de veiligheid van werknemers te vergroten en waarborgen. Gladbestendigheid is een vereiste bij het produceren van dit type schoenen, maar in de winter is de kou ook een extra aandachtspunt. In 2009 liep een afvalverwerker letsel op doordat hij was uitgegleden op de weg. Zijn veiligheidsschoenen zouden niet voldoende grip bieden. Als dit gebeurt, kan iemand dermate gewond raken dat hij of zij tijdelijk niet kan werken. Dit gevaar doet zich in de winter voor door sneeuw of ijzel. Speciale veiligheidsschoenen bedoeld voor de winter zijn zo ontworpen dat ze meer grip op de ondergrond hebben, zoals winterbanden onder auto’s dat bijvoorbeeld ook hebben. Om een nog betere beveiliging te hebben, zijn verschillende accessoires een optie. Zo zijn er speciale thermosokken, inlegzolen en zelfs brandwerende veters.

Veiligheidscertificaat
Voor deze schoenen is het ook van belang dat ze voldoen aan alle gestelde eisen. Veiligheidsschoenen moeten altijd een veiligheidscertificaat hebben. Dit kan lopen van S1 tot en met S3, waarbij S3 een complete beveiliging biedt. Schoenen met certificaat S3 zijn waterafstotend en hebben een veiligheidsneus en anti-perforatiezool.