Meer informatie over de veren van je garagepoorten

Garagepoorten bestaan uit veel verschillende onderdelen zoals, kabels, panelen, scharnieren, looprollen, veren en nog veel meer. Alle onderdelen bij elkaar zorgen ervoor dat een garagepoort goed kan functioneren. Wanneer een van de onderdelen defect of versleten is, kan de poort minder goed meer functioneren of zelfs helemaal niet meer. Het ene onderdeel heeft een grote invloed dan het ander. Zo zijn de veren van een garagepoort een belangrijk onderdeel. Wanneer deze zijn versleten of zelfs zijn gebroken kan de werking van de poort in gevaar komen. Naast het feit dat de werking van je garagepoort in gevaar kan komen, kan het ook gevaarlijke situaties opleveren. Daarom is het belangrijk om regelmatig je garagepoort na te laten kijken en de veren tijdig te vervangen.

Wat is de functie van de garagepoort veren?

De veren vormen dus een belangrijk onderdeel van je deur. Tot zover is het duidelijk. Maar wat doen die veren nu eigenlijk? De veren van een garagedeur zorgen voor de juiste balans, waardoor kan de deur snel en soepel kan worden geopend en gesloten. Door problemen met de spanning kan de deur ongelijkmatig, niet helemaal, of met de verkeerde snelheid openen of sluiten.

Wat is het verschil tussen trekveren en torsieveren?

  • Trekveren zitten doorgaans aan de zijkant van de deur bevestigd. Zij lopen boven en parallel aan de geleiderails. De kabel, die de veer op zijn plek houdt, zit vast aan haken in het railsysteem. Er zijn altijd twee trekveren aanwezig: één veer boven de looprail aan allebei de kanten van de garagedeur.
  • Torsieveren zijn bevestigd boven de deur en lopen langs een metalen schacht die parallel loopt aan de bovenkant van de deur. Deze veren worden doorgaans toegepast bij bredere deuren (breder dan 3,5 meter). De minder zware, kleinere deuren hebben vaak maar één torsieveer, maar zwaardere deuren (zoals industriedeuren) kunnen twee veren hebben, één aan beide kanten.

Kan ik de veren zelf vervangen of opspannen?

Er zijn op internet diverse instructievideo’s en handleidingen terug te vinden. Daarin wordt uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt om veren zelf goed op te spannen of te vervangen. Trekveren staan minder op spanning, dan torsieveren. Als je ervoor kiest om trekveren zelf te vervangen, neem dan altijd de nodige voorzichtigheid in achting. Bij torsieveren kun je echter beter een ervaren monteur inschakelen. Torsieveren staan altijd op hoge spanning en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Natuurlijk kun je, als je twijfelt over het vervangen van trekveren ook een gespecialiseerde monteur om hulp vragen. De monteurs van ROMASS hebben ruime ervaring en kunnen zowel trek- als torsieveren snel, vakkundig en veilig vervangen.

Kijk voor meer informatie over de veren van garagedeuren op deze website: www.romass.nl.