Gelaagd glas

Gelaagd glas is niet hetzelfde als dubbel glas. Dubbel glas wordt met twee losse glasplaten en een laag lucht of edelgas gemaakt. Gelaagd glas bestaat uit twee of meerdere op elkaar geplaatste glasplaten met daartussen een speciale kunststoffolie. De glasplaten en folie zijn onder enorme hitte aan elkaar gesmolten. Omdat het glas vast zit aan de folie is het erg moeilijk kapot te krijgen. Hoge glasreparatie kosten hoef je niet te verwachten. En als het glas wel beschadigd wordt blijft dit beperkt tot een ster of een barstje (zoals bij autoruiten). Hierdoor is het glasherstel vrij makkelijk uit te voeren. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat het ook bij harde aanrakingen nooit als geheel zal breken, het wordt daardoor ook wel veiligheidsglas genoemd.

Gelaagd glas kan worden gebruikt voor veel soorten toepassingen. De autoruit is hiervan de bekendste, die heeft altijd gelaagd glas omwille van veiligheidsredenen. Gelaagd glas kan echter ook worden gebruikt voor glazen deuren en wanden of voor extra stevige ramen in huis. Met gelaagd glas verklein je de kans op verwondingen. Gelaagd glas breekt namelijk niet in stukken als het beschadigt. De kunststoflaag houdt het glas goed bijeen. Ook een mooie bijkomstigheid van gelaagd glas is dat inbraakwerend werkt. Door de laag folie die tussen de glasplaten zit is het voor inbrekers extra lastig om de ruit eruit te tikken. Het maakt je huis dus een stuk veiliger. Een steen tegen de ruit zal hooguit een barst tot gevolg hebben, maar de ruit zal niet uit elkaar vallen.

Tot slot profiteer je met gelaagd glas van de hoge isolatiewaarde die het glas biedt. Het grote voordeel hiervan is dat het aanzienlijk scheelt in de energiekosten. De jaarlijkse besparing kan oplopen tot boven de 200 euro. Ook op het gebied van geluidsisolatie doet gelaagd glas nauwelijks onder voor normaal isolatieglas.