Boksen versus kickboksen

Zit je eraan te denken om te gaan boksen of kickboksen maar weet je niet wat nou precies het verschil is tussen deze twee vechtsporten? In dit artikel zetten we boksen tegenover kickboksen en lichten we deze sporten nader toe.

Kickboksen is een vorm van boksen waarbij er gebruik gemaakt mag worden van de vuisten, het scheenbeen en de voeten. In totaal speel je drie rondes. Deze vuisttechnieken zijn afkomstig uit de karatesport. De trap naar/op het onderlichaam wordt ook wel de low kick genoemd. Andere technieken moeten boven de gordel plaatsvinden. Het is verboden om hier gebruik te maken van technieken naar de rug of naar de gewrichten. Ditzelfde geldt het geven van ellebogen.

Er is ook nog het “gewone” boksen. Bij boksen mag alleen maar gebruik worden gemaakt van de handen ofwel vuisten. Je mag niet stoten beneden de gordel en je mag niet stoten op het achterhoofd. Daarnaast is clinchen (gebruik maken van de knieĆ«n) ook niet toegestaan. Er worden bij het gewone boksen in totaal vijf rondes gespeeld. Er zijn verschillende gewichtsklassen, waarbij een maximum geldt voor het gewicht van de bokshandschoen (uitgedrukt in oz ofwel ounch).

Wanneer je gaat boksen of kickboksen heb je de juiste vechtsportkleding nodig. Denk aan bokshandschoenen of een boksbroekje of juist een flitsend kickboksbroekje.