Blijf uit de Pech Top Vijf

Ook met een auto van de zaak kan je met pech komen te staan. Niet alle onheil is te voorkomen, maar van deze Pech Top Vijf kun je wel leren waar op te letten. Natuurlijk geven we praktische tips om je te helpen uit de Wegenwachtstatistieken te blijven.

1 Starthulp

Om startproblemen te voorkomen kan je een paar dingen doen. Laat de accu voor elke winter testen door de garage, ook als de auto goed onderhouden wordt (bij reguliere beurten wordt dit wel eens vergeten). Moderne auto’s zijn heel erg gevoelig voor een kleine daling van de accuspanning. Als de spanning onder een bepaald punt komt, kan het gebeuren dat de computers niet meer aangaan. Zorg voor startkabels van goede kwaliteit: met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.

2 Band repareren

Een bandenplakset werkt slechts zeer beperkt. Vaak is het gat te groot en kan de reparatieset dit niet dichten. Omdat je in Nederland een band op elke straathoek kan laten repareren is het probleem niet zo groot. In het buitenland heb je veel minder garages en zijn caravan- of camperbanden bijna niet voorradig. Neem dus altijd een reservewiel mee op reis. Ook zijn wielen vaak voorzien van één wielboutslot, let dus op dat je de ‘sleutel’ daarvan bij je hebt!

3 Kapotte dynamo

Laat de multisnaar die de dynamo aandrijft regelmatig controleren door een specialist.

4 Sleutel in de auto

Als mensen in de winter hun ruiten gaan krabben met lopende motor, gebeurt het nogal eens dat de auto spontaan op slot gaat. Dit kan nadelige consequenties hebben. In sommige gevallen moet er zelfs een slotenmaker aan te pas komen om het slot te openen. Dit kan zorgen voor veel extra tijdverlies en overbodige kosten. Denk daarom aan je reservesleutel, en bewaar hem niet in je handschoenenkastje.

5 Kapotte startmotor

Moeilijk te voorkomen: ook bij een jonge auto kan de startmotor stuk gaan. Dus, wil je starten en hoor je alleen een klik onder de motorkap vandaan komen, dan kan je accu of je startmotor stuk zijn. Weet je zeker dat je accu in orde is, dan is je startmotor waarschijnlijk kapot.

Tot slot

Niet alle mankementen zijn te voorkomen, een goede voorbereiding en goed onderhoud aan uw auto zorgt er echter wel voor dat u de kans op ellende aanzienlijk verkleint. Pech komt altijd ongelegen. Voorkom dat u een slotenmaker moet bellen en zorg voor een extra sleutel die u niet in de auto laat liggen.