Online dierenwinkels steeds meer in trek

De kleine dierenwinkels verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. De vaste klanten van de dierenwinkel op de hoek worden steeds schaarser. Diereneigenaren bestellen steeds vaker hun dierenvoer online. Vooral grote zakken hondenvoer worden online besteld. De voornaamste reden om bij een online dierenwinkel te bestellen is het gemak van thuisbezorgen en de vaak lagere prijs.

Gezien de gemiddelde omzet van een dierenwinkel voor 40% uit dierenvoer bestaat is dat een behoorlijk hap uit de omzet. Door het strategisch bij verkopen van producten en het uitgebreide assortiment van de online dierenwinkels, is een bezoek aan de dierenspeciaalzaak nooit meer nodig. Ook de fokkers spelen een belangrijke rol in deze. Zij verkopen vaak zelf voer of adviseren voer te kopen van een winkel waaraan zij zijn gelieerd. Een samenwerking met een landelijk opererende webwinkel heeft dan natuurlijk de voorkeur.

Uit Amerika is het ‘subscribtion commerce’ over komen waaien. Er is in Nederland 1 dierenwinkel ObObO .nl waar alle soorten dierenvoer met een herhaalservice te bestellen zijn. Met deze nieuwe service houd het bedrijf op slimme wijze de klant vast. De klant geniet van extra korting doordat zij trouw beloven aan ObObO. Dit is klantenbinding anno 2014. Zal dit het einde betekenen van de dierenwinkel op de hoek of blijft de dierenwinkel altijd bestaan?

Een veel gehoord argument is dat online dierenwinkels geen huisdieren kunnen verkopen. Echter zijn we in het verleden vaak genoeg verbaast over de vindingrijkheid van de Nederlandse Internet ondernemers. Een samenwerking met lokale kinderboerderijen, fokkers en de Nederlandse asielen kan een uitweg bieden voor deze uitdaging.