Wat is nu de allerbeste mannier om te stoppen met roken?

Als er iets is wat bepaald niet makkelijk is dan is het stoppen met roken. Velen hebben het al tevergeefs geprobeerd en soms zelfs vaker dan een keer. Weer anderen gebruiken allerlei hulpmiddelen om er vanaf te komen en betrappen zich er op dat ze toch stiekem blijven(mee)roken. Onder het mom, ach het is toch een feestje. Of, alleen vandaag. Niet meer roken is heel moeilijk. Zodra je dat beseft, kun je met het proces beginnen om te stoppen. Wat je ook doet, er gelden altijd een paar regels.

  1. Je kunt alleen stoppen als je dat echt wilt.
  2. Probeer het niet alleen te doen. Zoek ondersteuning. Of in de vorm van hulpmiddelen of hulp van een therapeut en vooral hulp binnen het gezin of bij vrienden. Blijven mensen je een rokertje aanbieden dan wordt het steeds moeilijker.
  3. Zoek geen vervanger. Zo zie je dat mensen die stoppen met roken binnen de kortste keren kilo’s aan gewicht erbij gesnoept hebben.
  4. Begin met sporten of benut het sporten als ondersteuning. Door het sporten vind je afleiding.

Stoppen met roken

De makkelijkste manier is om te besluiten dat je stopt, dat ook doet en nooit meer rookt. In de praktijk blijkt dit voor de meesten geen haalbare weg te zijn. Het lukt ze gewoonweg niet. Daarom is het handig om een product te kiezen dat het stoppen ondersteunt of om hulp te vragen bij mensen die ervaring hebben met het stoppen. Wat ook helpt is om een soort dagboek bij te houden waarin je de ervaringen en gevoelens schrijft. Zo ontstaat er ruimte in jouw geest om het stoppen te ondersteunen. Zeker wanneer je constateert dat je al 100 uur of zo niet meer gerookt hebt.

Belonen

Beloon jezelf. Wat niet helpt is om het geld dat je normaal aan rookwaren uitgeeft nu in een spaarpot te gooien. Want zo word je keer op keer aan het roken herinnert. Wat wel werkt is het stoppen te belonen. Dan kan door na een week een cadeau voor jezelf te kopen. Na twee weken, samen met jouw lief ergens een gebakje te gaan eten. Na drie weken een mooie CD te kopen. Zo zorg je er voor, samen met die ondersteuning die je gekozen hebt en de ondersteuning die je aan jouw partner en vrienden gevraagd hebt dat de drang om te roken vermindert. Tot je plotseling beseft dat je echt niet meer wilt roken.