Verschillende soorten dakbedekking

Dakbedekking is essentieel op een dak. Zonder dakbedekking zou je elke keer als het regent, en zelfs vaker lekkage hebben in je huis. Dakbedekking heb je in heel veel verschillende vormen, van riet tot PVC. Dakbedekking kan niet ontbreken op een dak, niet alleen om lekkage te voorkomen maar ook als isolatie materiaal is dakbedekking erg belangrijk. Het houdt de kou buiten in de winter, en de warmte buiten in de zomer. Zonder dakbedekking zou de warme lucht uit je huis gewoon verdwijnen in de winter, en dan zou je dus voor niets de kachel aan zetten. Dakbedekking is dus heel belangrijk, maar er zijn veel verschillende materialen voor dakbedekking. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten dakbedekking.

Bitumen is een van de meest voorkomende vorm van dakbedekking. De meeste mensen zullen niet weten wat bitumen is maar als ze het woord dakleer horen weten ze wel wat het is. Bitumen en dakleer zijn dezelfde materialen en waarschijnlijk heb je wel eens gezien dat bitumen geplaatst wordt. Je ziet dan dat er met een grote vuurblusser leer op het dak wordt vastgemaakt, dat is dus bitumen. Bitumen wordt veel in Nederland gebruikt omdat het goed bestand is tegen het Nederlandse weer. Het wordt hier niet extreem koud of warm, maar het kan wel flink regenen en hagelen. Daarvoor is bitumen de beste oplossing.

Op veel villa’s en vrijstaande huizen wordt vaak een rietendak gemaakt. Rietendaken werden vroeger veel vaker gebruikt dan tegenwoordig. Dit komt omdat er steeds minder rietdekkers zijn in Nederland. Het is een uitstervende ambacht. Toch is riet uitstekend geschikt om daken te bedekken, door de vorm van riet is het uitstekend materiaal om een dak te isoleren. Riet kan goed warmte binnen houden en kou buiten houden. Omdat riet een natuurlijk product is kan het ook heel lang mee gaan, tot wel 40 jaar.