Vakantiedagen opnemen of laten uitbetalen?

Vakantiedagen zijn natuurlijk in het leven geroepen om werknemers op vakantie te laten gaan, waarom heet het anders zo? Toch blijkt het dat bijna driekwart van de werknemers deze dagen niet gebruikt om op vakantie te gaan. Heel vaak worden deze dagen gebruikt om het huis te verbouwen dan wel te renoveren.

Dit zijn de uitkomsten van Randstad Werkmonitor onder ruim 800 werkenden in Nederland. Een andere zeer opvallende uitkomst van dit onderzoek is het feit dat de helft van de werkenden in Nederland de keus wil hebben of ze vakantiedagen echt opnemen of dat ze deze dagen laten uitbetalen. Wat betreft het vakantiegeld bestaan ook nog wat vraagtekens want bijna een kwart van de Nederlandse werkenden het vakantiegeld het liefst per maand uitbetaald. In plaats van de vakantiedagen te gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantie naar griekenland hebben veel werkenden Nederlanders dus hele andere plannen.

Volgens algemeen directeur Reiant Mulder van Randstad Nederland zit hier best wel een logische verklaring achter want vakantiedagen en vakantiegeld zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden voor werkenden. Hierdoor is het volgens hem eigenlijk niet meer dan normaal dat ze dan zelf willen bepalen wat ze ermee doen. Toch schuilt er volgens hem ook wel degelijk een groot gevaar achter het inruilen van een groot aantal vakantiedagen voor geld. Hierdoor kunnen werknemers niet een behoorlijke periode rusten en dan liggen klachten zoals overspannen op de loer. Het is namelijk niet voor niets dat een derde van de werkenden zegt minimaal drie weken vakantie nodig te hebben om te kunnen ontspannen.

Hoe staat u als werkende Nederlander hier tegenover? Heeft u eigenlijk ook liever dat u vakantiedagen worden uitbetaald of kiest u toch liever voor een vakantie in griekenland? Hoe zit ook met het vakantiegeld? Bent u ook van mening dat dit beter elke maand kan worden uitbetaald?