Stappenplan om je schoenen te verven

Veel mensen hebben achter in hun kast een grote hoop liggen van oude schoenen en laarzen die ze niet meer dragen. Vaak zitten deze nog wel lekker, maar is de kleur vervaagd of zijn er vlekken op gekomen. Het is natuurlijk erg zonde om die schoenen in de kast te laten liggen of zelfs weg te gooien! Daarom is het een goed idee om ze te verven.

 

Stap 1: Koop de geschikte verf

Het is heel belangrijk dat je de geschikte verf koopt voor het materiaal van je schoenen of laarzen. Wil je bijvoorbeeld suede laarzen verven, dan moet je speciale suedeverf kopen. Als de verf niet geschikt is voor het materiaal, kun je de schoenen helemaal verpesten. Let er ook op dat je de schoenen niet lichter kan verven, dus koop verf die donkerder is dan de kleur van je schoenen.

 

Stap 2: Goed reinigen

Zorg dat je de schoenen goed reinigt. Er mag geen vuil meer op zitten en ze moeten stofvrij zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een poetsdoek of een borstel. Door van tevoren goed te reinigen, kun je een egale laag van de verf aanbrengen, zonder dat er zand of ander vuil tussen komt.

 

Stap 3: Verven

Nu kan het echte verven beginnen. Zorg dat de ondergrond niet vies wordt, dit kan je doen door een vuilniszak neer te leggen of buiten in de tuin te werken. Verdeel vervolgens de schoenverf egaal over de schoenen. Als je twijfelt over de kleur kun je ook eerst een klein stukje op een onopvallend plekje verven, zodat je kan kijken hoe het resultaat wordt.

 

Stap 4: Laten drogen

Nu moeten de schoenen drogen, dit kan wel 24 uur duren! Zet de schoenen daarom op een plek neer waar er zo min mogelijk stof op kan komen en waar je niet tegen ze aan kan stoten.

 

Stap 5: Finishing touch

Nadat je de schoenen hebt laten drogen, kun je nog een finisher aanbrengen. Dit is een beschermlaagje voor de verf en je kunt er ook nog eens een mooi effect mee aanbrengen. Je kunt meestal kiezen tussen mat, satijn, glans en hoogglans. Dit effect kan de hele uitstraling van de schoenen veranderen.