Tips voor kinderen met tandartsangst

Als kind was je misschien ook doodsbang om naar de tandarts te gaan, maar met een constante mondhygiëne, regelmatige tandartsbezoeken en de nieuwe technologie die nu beschikbaar is, hoeven je kinderen dat niet te zijn. Toch zijn kinderen nog vaak bang voor de tandarts. Meestal komt dit, omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten, maar ook vaak ligt de reden bij de ouders zelf. Als ouders zelf niet met plezier naar de tandarts gaan, dan is de kans groot dat de kinderen dit gedrag overnemen. Gelukkig zijn er manieren voor kinderen om hun angsten te verminderen.

 

Begin vroeg met poetsen

Zelfs als je baby geen tanden heeft, moet je zijn tandvlees na elke maaltijd reinigen met een babyborstel, een vingertopje of een natte doek. Door deze vroege invoering van een goede mondhygiëne op jonge leeftijd worden kinderen beter voorbereid op tandartsbezoeken op latere leeftijd.

 

Bezoek de tandarts op jonge leeftijd

De American Academy of Pediatric Denistry raadt kinderen aan de tandarts te bezoeken wanneer de eerste tand losbarst of op de leeftijd van één jaar. Vroege tandheelkundige bezoeken helpen kinderen gewend te raken aan de tandarts en kunnen zo tandheelkundige problemen en angst voor de tandarts in de toekomst voorkomen.

 

Praat erover

Lees een boek over naar de tandarts gaan, leg uit wat ze kunnen verwachten of vertel zelf over je eigen positieve ervaring. Stel ze gerust dat er echt geen kaakoperatie of kinvergroting aan te pas komt. Dr. Steven G. Goldberg zegt dat dit ze goed voorbereid, waardoor ze enthousiaster zijn om naar de tandarts te gaan. Ook kan het helpen om thuis alvast te oefenen. Dit kun je doen door je kind op een ligstoel of op de bank te laten zitten of liggen en net te doen alsof jij de tandarts bent die de tanden onderzoek en schoonmaakt. Ook hierdoor weten ze beter wat ze kunnen verwachten als ze straks naar de echte tandarts gaan.