Peuters krijgen te veel suiker binnen via zoete drankjes

Onlangs voerde het onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) een onderzoek uit naar het drinkgedrag van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Een van de resultaten die uit dit onderzoek naar voren kwam, was dat kinderen in deze leeftijdscategorie voornamelijk drankjes drinken met veel suiker.

Suikerhoudende drankjes zijn gewoonte

Ook liet het onderzoek zien dat ouders, verzorgers en professionals het belangrijk vinden dat peuters niet te veel suiker binnen krijgen via drankjes. Toch drinken kinderen meer siroop en diksap, dan water. Gemiddeld drinken de kinderen tussen de 0 en 4 jaar 2,3 glazen zoete dranken tegenover 1,1 glas water. Uit het onderzoek blijkt dat het een gewoonte is geworden om kinderen zoete suikerhoudende dranken te geven. Het probleem van deze zoete dranken is dat het echte dikmakers zijn en kinderen daardoor het risico lopen om al op jonge leeftijd te dik te worden met alle negatieve gezondheidseffecten van dien.

Drankjes met zoetstof gezonder

Janne de Ruyter voerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam een onderzoek uit naar de effecten van het drinken van drankjes met suiker en het drinken van drankjes met zoetstoffen door peuters. Ze liet een groep kinderen anderhalf jaar lang limonade drinken met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker. Uit het onderzoek bleek dat deze kinderen een kilo minder in gewicht waren aangekomen dan de kinderen die drankjes met suiker hadden gedronken.

Geschikte kinderdrankjes met zoetstoffen

Hoewel het belangrijk is dat kinderen vooral water leren drinken als ideale dorstlesser, ontkom je er als ouders niet aan om je kinderen ook af en toe een lekker zoet drankje te geven. Een zoet drankje hoeft geen suikerhoudend drankje te betekenen. Een drankje zonder suiker maar met zoetstoffen is een goed alternatief als lekkere en gezonde verwennerij. Een echte aanrader zijn bijvoorbeeld de siropen van Slimpie die door heel het land in verschillende supermarkten te krijgen zijn. Slimpie biedt maar liefst zeven smaken limonadesiroop aan zonder suiker: bosvruchten, sinaasappel-framboos, framboos, mixed-fruit bubble gum, aardbei, sinaasappel en granaatappel. Eet verstandig, snoep Slimpie!