Opstellen ouderschapsplan

Opstellen ouderschapsplan

Wanneer twee mensen besluiten te gaan scheiden is dat vaak een verdrietige beslissing. Zeker als er kinderen zijn is het zaak om alles goed te regelen en goede afspraken te maken over de omgangsregeling voor de kinderen. Dit doe je door het opstellen van een ouderschapsplan. Een goede advocaat kan je daarbij helpen.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

In een ouderschapsplan wordt vastgelegd wie wanneer de kinderen bij zich heeft. Dit kan een regeling zijn waarbij de kinderen even vaak bij vader en moeder zijn, maar ook een regeling waarbij de kinderen overwegend bij de ene ouder wonen en alleen in de weekenden bij de andere ouder zijn. Ook worden afspraken vastgelegd over de vakanties. Daarnaast is opstellen ouderschapsplan handig voor het vastleggen van beslissingen over de opvoeding, zoals schoolkeuze, zakgeld en uitgaan. Het is voor kinderen goed als ze duidelijkheid hebben over hoe hun beide ouders de dingen willen regelen. Als ze bij de ene ouder meer mogen dan bij de andere kan dit leiden tot wrijving. Ook is het niet goed als ouders de kinderen gebruiken als doorgeefluik voor boodschappen aan elkaar.

Regel een ouderschapsplan goed, dat is beter voor de kinderen

Als je het goed regelt met de omgangsregeling dan is dat heel goed voor de kinderen. Het geeft hen duidelijkheid over wat er is afgesproken en wat ze dus kunnen verwachten. Ze weten wanneer ze bij hun vader of hun moeder zijn en dat geeft rust. Daarom is een goede omgangsregeling heel belangrijk als je gaat scheiden.