Help jezelf: stop met piekeren

(Te) veel piekeren heeft een negatieve invloed op je mentale- en fysieke gezondheid. Een overvloed aan piekeren en de daarbij horende stress levert verschillende klachten op: verminderde eetlust, emotionele onrust, uitstelgedrag of slapeloosheid. Omdat werkstress de nummer een beroepsziekte is in Nederland, is dat kans groot dat je hier ooit mee te maken krijgt.

Psychische problemen kunnen verschillende achterliggende oorzaken hebben. Deze kunnen zowel vanuit jezelf, als vanuit externe factoren komen. Een voorbeeld van zo een interne factor is dat je te veel van jezelf eist. Zo een oorzaak van buitenaf is bijvoorbeeld het verliezen van een dierbare, getuige zijn van een (ernstig) ongeluk, of misbruik.

Wanneer dit zo is, is het belangrijk om hier snel genoeg achteraan te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je in te schrijven bij Piekerpoli. Deze organisatie biedt hulp bij onder andere psychische klachten als: overspannenheid, een burn-out, slaapproblemen, faalangst en paniekaanvallen.

De therapeuten werkzaam bij Piekerpoli werken aan de hand van de KEUZE-methode. De letters staan hierbij voor: Kiezen, Emotiemanagement, Uitvoeren, Zelfreflectie en Evaluatie. Deze methode biedt ondersteuning bij het in balans brengen van doen, denken en voelen. Naast deze methoden, zijn er nog tientallen andere therapieën en technieken waar de therapeuten gebruik van maken. Denk hierbij aan: cognitieve gedragstherapie, psychosociale therapie en EMDR.

Het aantal nodige sessies bij de Piekerpoli is afhankelijk van een drietal factoren: je persoonlijke situatie, je inzet en de ernst van je klachten. Gedurende de herstelperiode leer je bij de Piekerpoli hoe je verantwoordelijkheid neemt voor dingen die je zelf kunt veranderen, hoe je jouw leven (weer) betekenis geeft, hoe je jouw innerlijke krachten ontwikkelt en hoe je nuchter om moet gaan met negatieve gevoelens.

Nog een voordeel van de Piekerpoli is dat deze voor iedereen bereikbaar is. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont, Piekerpoli heeft meer dan genoeg vestigingen: Van psycholoog Leidentot psycholoog Amsterdam. Iedereen kan hier terecht.