De fouten die je als werkgever kan maken bij het opstellen van een contract

Sommige bedrijven stellen je contract op voordat je naar je sollicitatiegesprek bent geweest, hierdoor kan je, na een goed gesprek, meteen tekenen en doorgaan met de procedure. In dat contract staan verschillende dingen vermeld zoals hoeveel uren je gaat werken en hoeveel je gaat verdienen. Veel nieuwere bedrijven doen dit niet meer via papieren contracten, maar gebruiken recruitment software om hun personeel te voorzien van een digitaal contract. Dit digitaal contract bekijk je dan op die recruitment software en kan je ook daar tekenen, in het onderstaand artikel vertel ik je verder over de huidige stand van zaken en het toekomstbeeld van recruitment software en online contracten.

Er zijn verschillende soorten uren die je kan maken in een contract, een fulltimebaan is natuurlijk iets anders dan een parttime (16 uren) contract. Maar hiernaast is er ook een derde optie, het 0 urencontract. Dit is een flexibele baan, vaak een bijbaan, waarbij de uren die je werkt per week kunnen verschillen en je persé vastzit aan een gedicteerd rooster. Voor studenten en scholieren biedt dit een mogelijkheid om na schooltijd en in het weekend te kunnen werken voor wat geld, naast de mogelijkheid tot een bijbaan biedt een 0 urencontract ook veel mogelijkheden aan scholieren. Mensen die willen stoppen na hun voortgezet onderwijs kunnen doormiddel van een 0 uren contract al ervaring opdoen bij een werkgever, na hun schooltijd kunnen ze dan om een verhoging van het aantal uren dat ze werken vragen.

Als je begint met het werken onder een 0 uren contract zou ik het aanraden om je uren bij te houden, vaak kan het gebeuren dat je te laat wordt ingeklokt zodat het bedrijf op de lange termijn geld bespaart aan jou salarisstrook. Een complete urenregistratie is hiervoor nodig, vaak doen kleinere bedrijven dit met de hand waardoor er nog wat complicaties kunnen ontstaan tussen werknemer en werkgever.