Moeren en bouten makkelijk weer los

Wanneer je gebruik maakt van moeren en bouten om iets vast te maken, is het de bedoeling dat er een stevige verbinding wordt gecreëerd zodat goed vastgemaakt is. Die verbinding is ook zo gemaakt dat ze stevig blijft. Zeker een verbinding die al lang vastzit of waar wat roest op is gekomen, is amper nog los te krijgen. Dat is eigenlijk positief, maar soms moet de verbinding net terug los. Dat lukt dan niet zomaar, daarvoor kan je best gebruik maken van een van de tips en tricks om en moer en bout weer los te maken. We overlopen ze in dit artikel!

Moer en bout losmaken

Een moer en bout die stevig vastzitten weer losmaken gaat makkelijker als je ze eerst laat schrikken door er op te slaan met een hamer. Sla niet te hard, want anders kan je de moer of bout beschadigen. Krijg je de verbinding nog niet los? Gebruik dan een smeermiddel of kruipolie. Breng het aan op de moer en bout en laat het even intrekken. Daarna kan je ze makkelijk losdraaien. Om te voorkomen dat de verbinding te fel vast gaat zitten, kan je de bouten en moeren voor gebruik even insmeren met kopervet. Zo krijg je ze erna makkelijker weer los.

Schroeven weghalen

Een schroef zit meestal erg stevig vast in de muur, toch is het niet zo moeilijk om ze er weer uit te krijgen. Deze truc werkt altijd: drenk wat keukenpapier in azijn, leg het over de schroef en laat het een nachtje intrekken. De azijn trekt dan in de kalk die langs de schroef zit, de kalkaanslag op en rond de schroef zal dan gaan oplossen. Vervolgens kan je de schroef eenvoudig weer uit de muur. Om schroeven later weer los te krijgen, kan je ze voor het indraaien insmeren met vaseline om ervoor