Belang winterbanden nog steeds onderschat

Zodra de temperaturen weer of nog steeds rond de nul graden hangen kunnen we maar beter onze winterbanden om de auto laten. Sneeuw of geen sneeuw, zodra het kouder wordt, wordt de wegligging van onze auto’s gecompenseerd. Sneeuw lijkt leuk en dat is het ook voor onze kinderen en wanneer u niet aan het werk hoeft, maar wanneer u deelneemt aan het verkeer is sneeuw een ramp. Veel mensen raken in de slip en belanden naast de weg of zijn betrokken bij een ongeval. Wanneer u winterbanden gebruikt dan heeft u meer grip op de weg. In dit artikel kunt u meer lezen over de eigenschappen van de winterband en helpen we u de juiste winterbanden uit te zoeken.
Eigenschappen
We kunnen een aantal verschillen opnoemen tussen winterbanden en de traditionele zomerbanden. Deze verschillen maken de winterbanden veiliger in winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel en bevroren wegen, maar ook bij regen. De eigenschappen van de winterbanden die dit mogelijk maken zijn:

● De samenstelling zoals we die zijn gewend van de zomerband is natuurlijk veel anders in die van een winterband. Het rubber dat wordt gebruikt is vermengd met onder andere silica en is daardoor zachter en flexibeler. De band kan zich op die manier beter aanpassen aan lage temperaturen van het wegdek en zorgt voor meer grip.
● Het profiel van de winterband is een stuk dieper. De minimale profieldiepte van de winterband dient 1,6 millimeter te zijn, maar aangeraden wordt om een minimale profieldiepte van 4 millimeter aan te houden.

Winterbanden kiezen
U kunt een winterband herkennen aan de letters M+S of het symbool van een sneeuwvlok op de zijkant van de winterband. Verder staat er natuurlijk op wat de maat is van de band en de code voor de maximale snelheid die de band aan kan. Wanneer u banden gaat kopen voor uw auto dan is het verstandig om u in te laten lichten door een specialist, maar u kunt zelf ook op een aantal zaken letten. Denk daarbij aan:

● De maat van de banden moeten perfect onder uw auto passen, daarvoor kunt u het beste naar de standaard maat kijken die geschikt is voor uw auto.
● U zou kunnen kiezen voor de banden die zo smal mogelijk passen onder de auto, hierdoor wordt er meer druk uitgeoefend op de banden en zorgen ze voor meer grip.
● Als u winterbanden koopt, koop er dan een set stalen velgen bij. Vaak kunt u deze als set kopen. Hierdoor kunt u het vervangen van de winterbanden eenvoudiger laten verlopen, u kunt namelijk simpelweg de banden onder de auto weghalen en de nieuwe eronder (laten) monteren.
● Zorg ervoor dat u goed vergelijkt op basis van de prijs. Hetzelfde setje banden kan bij een ander een stuk goedkoper zijn, vergelijken is de sleutel tot besparen.

Wilt u ook uw huidige winterbanden vervangen of winterbanden voor uw auto kopen? Kijk dan eens op eurotyre.be voor meer informatie en wie weet zit uw setje winterbanden er wel tussen.

Hoe kiest u een bandenspecialist?
Als u graag auto rijdt of wanneer u voor uw werk uw auto veel nodig heeft, dan wilt u natuurlijk dat uw auto zo goed mogelijk onderhouden wordt. Een belangrijk onderdeel van de auto zijn de banden, het zijn in feite de schoenen van onze vierwielers waar we zo graag in van A naar B rijden. Waar koopt u uw banden en hoe kiest u de beste bandenspecialist? Wij helpen u graag op weg.
Waar let u op?
Wanneer u een bandenspecialist gaat uitzoeken dan wilt u natuurlijk weten waar u op moet letten. Hieronder sommen we een aantal aandachtspunten voor u op:

● Welke merken verkoopt de specialist? Zijn de merken gerenommeerd of zijn het goedkopere merken? Hoe staan deze merken aangeschreven en wat kunt u verwachten van de kwaliteit.
● Kan de specialist u voorzien van het nodige advies? Welke band past bij uw auto, welke band kunt u het beste onder welke omstandigheden onder uw auto hebben?
● Sommige maten zijn wat duurder dan de gangbare maten. Welke maat band dient er onder uw auto te worden geplaatst en heeft de specialist deze te koop? Kan de specialist deze eventueel bestellen? De maat van de band bepaald het aanbod, een andere maat band is niet mogelijk. Tenzij u de auto daarop aan wilt passen, wat hoogstwaarschijnlijk niet in uw budget of wensen ligt.
● Kan de specialist ook de juiste velgen leveren, of in elk geval de velgen die u graag wilt?

Met bovenstaande vragen komt u er al gauw achter of de specialist die u aan de telefoon heeft, of waar u langs bent geweest, iets voor u kan betekenen. Wat u betaald is niet alleen afhankelijk van de marge die de bandenspecialist hanteert, maar wordt ook voor een groot deel bepaald door het merk van de band. Een A-merk of merk dat enorm goed bekend staat kost gemakkelijk twee keer meer dan een onbekend merk of een B-merk. Welk merk u precies moet kiezen is lastig te zeggen, dat zal de bandenspecialist u wat beter uit kunnen leggen. Vaak is de te maken keuze gebaseerd op de kwaliteit van de band, de auto waar de band onder moet, de weersomstandigheden en natuurlijk uw eigen wensen en eisen. Als we de professionals moeten geloven dan zijn de bekendere merken zoals Pirelli, Michelin en Bridgestone wel van betere kwaliteit. Ze kunnen bijvoorbeeld veel langer mee en op dat gebied zou goedkoop ook duurkoop kunnen blijken.
Bandenspecialisten
Of wij een aantal bandenspecialisten kennen? We kunnen u binnen België in de richting van Eurotyre sturen, een grote speler als het gaat om alle soorten, maten en merken banden. Naast de zomerbanden kunt u er ook terecht voor uw winterbanden. Wilt u meer weten over Eurotyre en haar aanbod? Kijk dan op eurotyre.be.