Wat is nu wel en niet veilig?

Welke seksuele handeling is nu wel veilig en welke niet? Alles op een rijtje.

 

Anale seks

Onveilig voor soa. Groot risico op hepatitis B, gonorroe, chlamydia, syfilis, genitale wratten, herpes genitalis, schurft en schaamluis. Veel veiliger met speciaal, extra sterk condoom en veel glijmiddel op waterbasis.

Onveilig voor hiv. Groot risico vooral voor vrouw door ontstaan van scheurtjes, wondjes. Veel veiliger met speciaal, extra sterk condoom en veel glijmiddel op waterbasis.

Veilig voor zwangerschap. Pas op dat sperma niet ’teruglekt’ naar vagina.

 

Beffen

Onveilig voor soa, ook als er geen menstruatie is. Risico op hepatitis B, syfilis, herpes genitalis, genitale wratten, bij baardgroei schaamluis, schurft door intiem contact. Risico te verkleinen door gebruik beflapje.

Veilig voor hiv als degene die wordt gelikt niet menstrueert. Onveilig voor degene die likt als de ander menstrueert. Risico te verkleinen door tijdens menstruatie beflapje te gebruiken.

veilig voor zwangerschap.

 

Coïtus interruptus (terugtrekken, voor het zingen de kerk uitgaan)

Onveilig. Vooral voor vrouwen groot risico op gonorroe, chlamydia, syfilis, trichomonas, herpes genitalis, genitale wratten, hepatitis B, schurft en schaamluis. (Vrouwen)condoom gebruiken. Onveilig vanwege contact tussen slijmvliezen. Zaadlozing is niet per sé nodig om soa/hiv over te brengen. (Vrouwen)condoom gebruiken. Onveilig. Er kunnen zaadcellen in voorvocht zitten; (prik-) pil, (vrouwen)condoom, spiraaltje of pessarium gebruiken.

 

Neuken

Onveilig voor soa. Vooral voor de vrouw groot risico op gonorroe, chlamydia, syfilis, trichomonas, herpes genitalis, genitale wratten, hepatitis B, schurft en schaamluis. Condoom gebruiken.

Onveilig voor hiv. Vooral voor vrouwen door groter slijmvliesoppervlak dat met sperma in contact kan komen. (Vrouwen)condoom gebruiken.

Onveilig voor zwangerschap. (Prik-) pil, (vrouwen)condoom, spiraaltje of pessarium gebruiken.

 

Contact tussen vagina en penis (zonder neuken)

Onveilig voor soa vanwege slijmvliescontact. Risico op hepatitis B, gonorroe, chlamydia, syfilis, genitale wratten, herpes genitalis en schurft. (Vrouwen)condoom gebruiken.

Veilig voor hiv, tenzij voorvocht/sperma toch in vagina komt. Klein risico, tenzij vrouw menstrueert.

Veilig voor zwangerschap, tenzij voorvocht/sperma toch in vagina komt.

 

Droogneuken

Veilig voor soa, hiv en zwangerschap. Risico op schurft en schaamluis als men geen kleren aan heeft.

 

Pijpen

Onveilig voor soa. Risico op syfilis, herpes genitalis, genitale wratten, chlamydia en gonorroe. Risico te verkleinen door (pijp)condoom.

Veilig voor hiv als de man niet klaarkomt in de mond van degene die pijpt. Onveilig als dat wel gebeurt. Veilig voor degene die gepijpt wordt. Risico te verkleinen door (pijp)condoom.

Veilig voor zwangerschap.

 

Masseren, strelen

Veilig voor soa en hiv. Gebruik een condoom als door masseren ‘het’ er toch van komt. Dan oppassen dat het condoom niet in aanraking komt met massage-olie. Door olie gaat het condoom kapot.

Veilig voor zwangerschap.

 

Masturbatie, vingeren, jezelf en/of je partner bevredigen

Veilig voor soa als je elkaar vingert of masturbeert. Als via de vingers slijm van vagina of anus, sperma of menstruatiebloed wordt overgebracht van de één naar de slijmvliezen van de ander, is er een kleine kans op soa. Bij intiem lijfelijk contact ook kans op schurft en schaamluis.

Veilig voor hiv. Als door vingeren of masturberen sperma of menstruatiebloed in contact gebracht wordt met de slijmvliezen van de een naar de ander, bestaat er een klein risico.

Veilig voor zwangerschap als er geen sperma aan vingers/handen zit, waarmee sperma in de vagina kan komen.

 

BDSM

Veilig voor soa en hiv als er geen bloed vloeit of wondjes worden gemaakt; materialen en voorwerpen goed reinigen na gebruik.

Veilig voor zwangerschap.