Finasteride: alles wat u moet weten

De geschiedenis van finasteride

In het begin van de jaren negentig is finasteride op de markt gekomen als een medicijn tegen prostaatvergroting. Het medicijn genaamd Proscar hielp inderdaad bij prostaatproblemen, echter tijdens de testfase van het product kwam er ook nog een opmerkelijke bijwerking naar voren. De meerderheid van de testpersonen zag namelijk ook een duidelijke verbetering van de haargroei. Uiteindelijk is finasteride niet echt een bijzonder goede ontdekking gebleken tegen prostaatproblemen, maar het werd wel een erg populair medicijn tegen haaruitval.

Hoe werkt finasteride?

Mannen die last hebben van haaruitval zijn gevoeliger voor het mannelijke hormoon dihydrotestosterone ook wel DHT genoemd. DHT wordt aangemaakt in de mannelijke genitaliën door een enzym genaamd 5-alpha reductase. Onderzoek heeft aangetoond dat kalende mannen last van een hogere concentratie van dit enzym in vergelijking met niet- kalende mannen. Finasteride verstoort de werkingen van 5-alfa reductase en daarmee ook de omzetting van testosteron in het krachtiger hormoon DHT. Hierdoor wordt een belangrijk proces in de ontwikkeling van haarverlies bij mannen geblokkeerd.

Hoe gebruik ik finasteride

De normale dosis voor gebruik van finasteride is 1 tablet per dag. Je kan de tablet met water innemen. Je hoeft dit niet perse tegelijkertijd met een maaltijd in te nemen. Het is het beste als je iedere dag hetzelfde tijdstip gebruikt voor het innemen. Vanaf het moment dat je begint met het nemen van finasteride zal het ongeveer drie tot zes maanden duren alvorens je enig resultaat mag verwachten. Je zult het product moeten blijven gebruiken als je het behaalde resultaat wilt blijven behouden. Als je stopt met het nemen van finasteride zullen de nieuwe haartjes weer verdwijnen over een periode van negen tot twaalf maanden. Zorg dat je nooit meer neemt dan de toegestane hoeveelheid. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking altijd heel nauwkeurig. Tenslotte is het aanbevolen om finasteride buiten bereik van kinderen te houden in een ruimte met kamertemperatuur zonder vocht of licht. Zorg er altijd voor dat de verpakking netjes afgesloten wordt na gebruik.

Wat voor resultaat kan ik verwachten van finasteride?

Het is belangrijk om te beseffen dat het even duurt voordat het gebruik van finasteride resultaat laat zien. Je hoeft waarschijnlijk voor 3 maanden nog geen zichtbaar resultaat te verwachten. Als je lichaam goed reageert op finasteride zal je haarverlies stoppen na een periode van 4 maanden. De gemiddelde man zal ongeveer 12 maanden moeten wachten totdat het haarverlies zal stoppen. Je zal het beste resultaat zien na een periode van ongeveer twee jaar. Studies hebben aangetoond dat er ongeveer 83% kans is dat je het haar zult behouden dat je hebt op het moment dat je start met het nemen van finasteride. Helaas blijf je dit haar niet de rest van je leven behouden. Finasteride zal na verloop van tijd zijn werking verliezen. Hoe lang finasteride wel zal werken verschilt per persoon. Als je de gebruikerservaringen op het internet leest kan dit variëren van 5 jaar tot 15 jaar.

Veiligheid en bijwerkingen van finasteride

Voordat je start met het gebruik van finasteride als behandeling tegen haarverlies moet je in gedachten houden dat er een kans is op mogelijke bijwerkingen van het product. Mocht je tijdens het gebruik last krijgen van deze bijwerkingen is het advies om in eerste instantie de dosis te halveren en dan te kijken wat het effect is. Als de bijwerkingen vervolgens blijven wordt aangeraden om te stoppen met de medicatie.
Mogelijke bijwerkingen:
– Erectiestoornis,
– Verminderde seksdrive.
– Pijn in de testikels.
– Verwarring.
– Duizeligheid.
– vermindering lichaamsbeharing.

Wanneer mag je finasteride niet gebruiken?
– Als je allergisch bent voor één van de bestandsdelen van het finasteride product.
– Als je een vrouw bent.
– Als je een kind bent.

Finasteride lotion

Momenteel zijn er twee producten op de markt die goedgekeurd zijn door de FDA voor de behandeling van haarverlies: topische minoxidil en finasteride in pilvorm. Op dit moment heeft topische finasteride nog geen FDA goedkeuring, maar er zijn al studies uitgevoerd die hebben aangetoond dat topische finasteride het lang verwachte haarmiddel is waar mensen op wachten. De voornamelijke reden hiervoor is dat de bijwerkingen bij de topische oplossing aanzienlijk lager zijn in vergelijking met oraal gebruik van finasteride terwijl ffectiviteit van de topische oplossing ongeveer gelijk is aan oraal gebruik van finasteride. In één studie werden twee groepen testpersonen vergelijken gedurende een periode van 24 weken. Één groep kreeg 3% minoxidil toegediend en de andere groep kreeg 3% minoxidil plus 0,1 finasteride lotion. De uitkomst was dat het aantal haren bij de beide groepen ongeveer gelijk was, maar het maar bij de finasteride groep leek een stuk dikker te zijn geworden. In een tweede onderzoek werd de effectiviteit van een finasteride gel vergeleken met gebruik van finasteride tabletten. De effectiviteit van de gel was gelijk aan de finasteride tabletten.