De Moderne Paardentandarts

Een moderne en goed opgeleide paardentandarts heeft eigenlijk niks meer aan een handvijl. Zijn instrumentarium bestaat uit een reeks aan specialistische elektrische gereedschappen. Met slechts één enkel elektrisch instrument kan nooit het gehele gebit correct behandeld worden. Er zijn diverse soorten instrumenten nodig variërend van groot naar klein. Een compleet instrumentarium omvat vaak meer dan 30 zeer kostbare stukken. Het allerbelangrijkst is nog wel de juiste verlichting waarbij de gehele mond wordt verlicht tijdens de gebitsbehandeling. Geen licht is tenslotte geen zicht. Tijdens de behandeling dient een paardentandarts altijd goed te kijken, te meten en te passen om zo de juiste stand van het gehele gebit te waarborgen. Zo maar wat raspen en vijlen, vaak op gevoel zonder te kijken, richt vaak meer schade aan dan dat het oplost en is eerlijk gezegd ook niet meer van deze tijd. Als één van de weinigen beschikt Paardentandarts Slob over een Professionele Dental Endoscoop met foto en video opname voor een uitgebreide gebitsinspectie.

Gecertificeerd Paardentandarts Ronald A. Slob

De gebitsverzorging bij paarden is minstens net zo belangrijk gebleken als de hoefverzorging. Veel problemen bij het paard, rijtechnisch, gedrag en zelfs de stand van de rug en achterhand zijn vaak gebits-gerelateerd. Een goede voorlichting over het paardengebit door een kundig Paardentandarts is dan ook noodzakelijk. Vroeger dachten we te maken te hebben met een onwelwillend of vervelend paard. Tegenwoordig weten we gelukkig allemaal wel beter. Gebitsbehandeling bij het paard heeft de afgelopen jaren een enorme vooruitgang door gemaakt. Er zijn nu veel betere en speciaal voor het paardgebit ontwikkelde instrumenten op de markt. Het paardengebit kan nu, ongeacht de afwijking, echt gecorrigeerd worden in een voor het paard de meest gunstige stand. Deze precisie instrumenten,  Capps Manufacturing Dental Equipment en PZ Dentaltechnik, werken uiteraard allemaal elektrisch. Deze instrumenten zijn dan ook veel kleiner dan de handvijlen en raspen die vroeger werden gebruikt en daarom kan er ook veel nauwkeuriger gewerkt worden. Die nauwkeurigheid is nodig om een perfecte 3-puntsbalans  te creëren. Dat is de juiste verdeling van de kauw druk over de kiezen, snijtanden en het kaakgewricht. Correctie van snijtanden of van een sterk afwijkend gebit zoals de foto’s verder op deze pagina laten zien is nagenoeg onmogelijk met een handrasp. Gelukkig zijn veel gepassioneerde collega’s inmiddels overgestapt op dit nieuwe instrumentarium en laten zich ook kundig bijscholen m.b.t. het gebruik hiervan. Als eigenaar kunt u nu uw paard(en) altijd van de beste mondzorg door een gecertificeerd Paardentandarts laten voorzien. Een correcte gebitsbehandeling zal veelal voor een prestatieverbetering bij uw paard zorgen. Een kundig gebitsbehandelaar zal altijd met de juiste instrumenten behandelen, straalt rust uit en  heeft geduld met uw paard. Let wel op: Ik hoor namelijk heel vaak: mijn paard is de vorige keer ook elektrisch behandeld. Het elektrisch “dremeltje” gebruikt men, veel naast en is absoluut ook een prima aanvulling op de handvijl, maar niet te vergelijken met de huidige precisie instrumenten.

Zonder licht geen zicht

Op deze site, www.paardentandartsslob.nl vindt U informatie over het Paardengebit en het kauwstelsel, die U als paardeneigenaar of stal eigenaar kan helpen bij het tijdig herkennen van gebitsproblemen. Het vroegtijdig herkennen en corrigeren van een gebitsafwijking voorkomt veel leed en onnodige kosten later. Mijn advies luidt dan ook: Laat uw paard reeds op jonge leeftijd (2de levensjaar) controleren en zo nodig behandelen. Paarden tot 5 jaar 2x per jaar laten controleren en daarna om de 10 maanden. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Paarden en paardachtigen hebben een zogenaamd hypsodont gebit net als konijnen. Dit betekent dat de tanden

en kiezen van paarden vanaf hun doorbraak nog minimaal 15 tot 18 jaar door blijven groeien. Paarden hebben radiculaire hypsodonte gebitselementen wat niet meer betekend dan lange zichtbare kronen en duidelijk aanwezige wortels. Zorg altijd dat je een Gebitsbehandelaar vindt die gecertificeerd is.  Paarden-Gebitsbehandeling houdt zo veel meer in dan alleen maar scherpe randjes weg vijlen met de hand. Verkeerde Paarden-Mondzorg kan zeer vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van uw paard. Neem voor vragen-  een afspraak, een doorverwijzing naar een gecertificeerde collega of Dierenarts in uw regio simpelweg contact met mij op.

Een gecertificeerd Gebitsbehandelaar kan in alle voorkomende gevallen het gebit van uw paard op een correcte manier te behandelen en kan indien nodig, bij uitzonderlijke en spoed gevallen, uitwijken naar een speciaal daarvoor bestemde kliniek ofwel de hulp inroepen van  een collega of Dierenarts. Het correct uitbalanceren van het paardengebit omvat dus veel meer dan alleen het raspen van de scherpe randen langs de kiezenrij. Wanneer de snijtanden hierin niet mee worden genomen, kan het uiteindelijke probleem zelfs verergeren. Ik beschik dan ook over het allernieuwste instrumentarium van Capps Manufacturing, DentalVet en PZ Technik voor een juiste en zorgvuldige Gebitsbehandeling. De juiste instrumenten zijn onontbeerlijk voor een correcte behandeling. Ik moet er dan ook niet aan denken mis te grijpen.

Scholing

Om continue op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en veranderingen op het gebied van Paarden Gebitsverzorging laat ik mij ieder jaar weer bijscholen. Uiteraard werk ik veel samen met  collega’s , gespecialiseerd in verschillende disciplines, om zo  ieder paard de juiste zorg te kunnen geven. Ik ben dan ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP) en de International Association of Equine Dentistry (IAED) en blijf zo uitstekend op de hoogte van het allerlaatste nieuws en de nieuwste technieken omtrent dit altijd boeiende vak. Door mijn rust, geduld en jarenlange ervaring met paarden vraagt men mij vaak voor de paarden die doorgaans zeer moeilijk te behandelen zijn. Zo krijgen ook die paarden de juiste gebits-behandeling. Heeft uw paard een slechte ervaring, is het mishandeld of  zeer angstig dan is deze bij mij in zeer goede handen.

www.paardentandartsslob.nl ook in de avonduren en het weekend een afspraak mogelijk.