Je eigen dokter spelen

Een heleboel mensen zijn bang om een bezoekje te brengen aan de dokter of om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak komt dat door een gebeurtenis in het verleden die ze onaangenaam vonden en nog steeds linken aan de dokter of het ziekenhuis. Met als resultaat dat deze mensen doktersbezoeken gaan mijden, en dat is niet verstandig!

Bij sommige mensen gaat dat zo ver dat ze een doktersbezoek zo lang mogelijk uitstellen. Maar dat is natuurlijk niet verstandig, want daardoor zijn symptomen of ziektes vaak al vergevorderd op de moment dat ze eindelijk een dokter bezoeken.

Er is ook een groep mensen die het nog anders aanpakt. Zij gaan op het internet zelf op zoek naar wat ze “zouden kunnen hebben”. Dat is uiteraard ook niet de oplossing, want zo worden er foute conclusies genomen. Nog erger is als deze mensen zichzelf gaan behandelen, want die behandeling is vaak fout.

Een laatste groep kiest ervoor om zelf doktertje te spelen. Ze duiken in hun medicijnenkast of kopen hun eigen materialen. Dat gaat tegenwoordig steeds makkelijker want online kan je allerlei medische benodigdheden bestellen zoals bloeddrukmeters en bloedsuikermeters. Al kunnen deze wel handig zijn, als je ze juist gebruikt tenminste.

Bloeddrukmeters worden gebruikt om de bloeddruk op te meten. Dat gebeurd door middel van een manchet dat je rond je arm moet bevestigen. Het manchet zal opblazen en aflaten, daardoor wordt het bloed gestopt en weer doorgelaten. Het apparaat leidt van deze drukverschillen de bloeddruk af.

Met een bloedsuikermeter wordt da bloedsuikerspiegel gemeten. Met een bijgeleverde prikker moet je in je vinger prikken voor een druppel bloed. Die druppel gaat op een speciale teststrip die daarna in de bloedsuikermeter moet worden geplaatst. Met behulp van een biosensor meet het apparaat de glucose in het bloed. Bloedsuikermeters worden meestal gebruikt door diabetes patiënten.