De meest voorkomende symptomen van darmkanker

De symptomen van darmkanker kunnen verschillende vormen aannemen. Het is indien je iets vermoedt altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts, voordat je zelf een overhaaste beslissing neemt of conclusie trekt. In veel van de gevallen hoeven de belangrijkste symptomen van darmkanker namelijk helemaal niet aan te geven dat je hier last van hebt, maar kan het ook je voeding of gewoon stress zijn. Blijven de klachten 2 weken of langer aanhouden, of heb je bloed in de ontlasting? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.

Kijk naar je ontlasting

Het is altijd verstandig om regelmatig naar je ontlasting te kijken, ook wanneer je geen last hebt van de symptomen van darmkanker. Ga bijvoorbeeld na of de ontlasting afwijkt van het reguliere patroon, aangezien dit kan duiden op een aandoening in je darmen. Is er sprake van bloed en/of slijm in de ontlasting? In dat geval is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts en dit zelf bovendien goed in de gaten te houden. Het is een van de symptomen van darmkanker, al kan het ook wijzen op een andere aandoening in de darmen.

Gewichtverlies en vermoeidheid

Verder behoren gewichtsverlies en vermoeidheid tot de symptomen van darmkanker. Het gewichtsverlies dient plotseling op te treden, zonder dat je daar een andere verklaring voor kunt bedenken. Heb je bijvoorbeeld niet ineens meer gesport en heb je ook je voeding niet aangepast? Dan is het gewichtsverlies onverklaarbaar en doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je huisarts. Ook vermoeidheid behoort tot de symptomen van darmkanker, mits het gaat om een doorlopend gevoel dat je moe bent. Ook dit zal doorgaans optreden als een verandering ten opzichte van het reguliere patroon.

Pijn in de buik

Tenslotte kun je een vervelende en aanhoudende pijn in je buik zien als een van de symptomen van darmkanker. Zowel pijn, krampen als een opgeblazen gevoel geven je een waarschuwing dat er iets aan de hand is, waar je beter even naar kunt laten kijken. Zorg ervoor dat je de symptomen van darmkanker in een vroeg stadium herkent, maar hecht hier aan de andere kant niet direct teveel waarde aan. De symptomen van darmkanker vertonen veel overeenkomsten met de symptomen voor andere aandoeningen, waardoor dit zeker nog niet het moment is om een conclusie te trekken.