Tijd voor haardhout breekt aan

De avonden worden weer langer en donkerder, buiten wordt het kouder; de tijd van gezelligheid breekt aan. De kaarsjes en lichtjes gaan weer aan, maar ook de kachels worden volop gestookt. Gezellig met een wijntje en iets lekkers bij het haardvuur zitten is voor veel mensen een goede ruil voor een prachtige zomer. Bent u op zoek naar haardhout voor uw kachel of open haard? Lees hieronder bruikbare tips.

Goed gedroogd hout

Als u haardhout koopt, is het belangrijk dat u let op de droogte van het hout. Het liefste koopt u haardhout dat zo droog mogelijk is. Hout dat een laag vochtgehalte heeft, brandt het beste en dus zeer geschikt om mee gestookt te worden.

Verschillende soorten haardhout

Er zijn verschillende soorten haardhout die u kunt kopen. Denk aan eikenhout, berkenhout, essenhout of elzenhout. Heeft u een kleine kachel? Dan is elzenhout het meest geschikt, want dit brandt snel en gemakkelijk. Essenhout of eikenhout is weer geschikt voor grotere kachels. U kunt ook kiezen voor gemengd hout. Eikenhout heeft rustige vlammen en een langzame verbranding, deze houtsoort wordt het meest verkocht. Essenhout daarentegen heeft drukkere vlammen, maar ook een langzame verbranding. Berkenhout heeft grote vlammen en een korte verbranding. Kies voor een goede menging voor perfecte vlammen.