De vraag ‘wat is de dagwaarde van mijn auto? ‘ eenvoudig beantwoorden

Misschien heb je al veel mooie ritten gemaakt in je auto. Met elk tochtje verminderd echter de waarde van je auto. Na enkele jaren is het tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Voor de verkoop is het belangrijk om de dagwaarde van je auto te berekenen. Dit heeft namelijk grote invloed op de inruilprijs van je oude auto.

Dagwaarde en inruilprijs

Bij het kopen van een nieuwe auto komt veel kijken. Zo zul je moeten onderhandelen over de prijs die je ontvangt voor je oude auto. Ook de vraag ‘wat is de dagwaarde van mijn auto?’ komt aan de orde. Dit is natuurlijk het bedrag dat je auto waard is op het precieze moment dat je het wilt verkopen. Het is echter niet hetzelfde als de inruilprijs. Simpel gezegd is de dagwaarde de nieuwwaarde van je auto min diverse factoren die de waarde verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de kilometerstand en de eventuele schade die de auto heeft opgelopen. De dagwaarde van je auto wordt doorgegeven aan verzekeringsmaatschappijen. Deze bekijken namelijk hoeveel schade de auto in de loop der jaren heeft opgelopen.

Dagwaarde vaststellen

Aan de hand van de dagwaarde wordt uiteindelijk een inruilprijs opgesteld. De precieze dagwaarde kun je op verschillende manieren vaststellen. Zo zijn er diverse online programma’s waar je alleen het kentekennummer van de auto hoeft in te vullen. Vervolgens gebruikt het programma alle gegevens van de auto om een dagwaarde vast te stellen. De gegeven dagwaarde is een goede indicatie van hoeveel je auto op dit moment waard is.