VPS en de schaalbaarheid er van

VPS (virtual private server) is een manier om websites te hosten. Bij een VPS wordt een grotere algemene server opgesplitst in kleinere delen. Iedere gebruiker heeft dus een eigen ‘dedicated’ stukje van een grotere server. Doordat men een grotere server dus opdeelt in kleinere subservers, zijn de kosten voor een VPS zeer beheersbaar in vergelijking met bijvoorbeeld een echte dedicated server. Dit is interessant omdat je met een VPS eigenlijk een eigen dedicated stukje hebt. Een groot voordeel van een VPS ten opzichte van bijvoorbeeld een echte dedicated server is dan ook de enorme schaalbaarheid van de server. In dit artikel wordt de schaalbaarheid van een VPS beschreven daar dit een van de punten is waarom veel mensen voor een VPS kiezen..

VPS: Schaalbaarheid van een VPS en het geheugen op een VPS

Wanneer men kiest voor een VPS, dan dient men allereerst de grote van het geheugen vast dienen te stellen. Voor vrijwel alle VPS pakketten is 512MB RAM het kleinst mogelijke geheugen. Vanzelfsprekend is deze grote dan ook de goedkoopste variant. Mocht de website mettertijd groeien dan kan de behoefte aan meer geheugen ontstaan. Het opschalen van dit geheugen is bij een VPS een fluitje van een cent. Ter vergelijking, bij een dedicated server dient er dan fysiek extra geheugen aan de server toegevoegd te worden. Bij een VPS gebeurt dit met enkele klikken van de muis waarna de hoster jou extra RAM geheugen toe kan wijzen.

 

Schaalbaarheid van webruimte op een VPS

Voor iedere webmaster een belangrijk punt. Immers, iedereen wilt weten hoeveel data er op de server geplaatst kan worden. Denk bij data aan video’s, afbeeldingen, teksten en allerhande software. Op een VPS server is de beschikbare hoeveelheid webruimte zeer hoog. Heb je in het verleden bijvoorbeeld voor een ‘onbeperkt’ shared hosting pakket gekozen dan ben je er waarschijnlijk al lang achter dat dit niet onbeperkt is. Integendeel, zodra jouw site veel traffic genereert merk je direct dat de site langzamer zal gaan. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Op het moment dat je voor een VPS hebt gekozen dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Immers, middels een paar klikken in je browser realiseer je direct een hogere bandbreedte waardoor de website weer snel zal laden.

 

Het moge duidelijk zijn dat de mogelijkheden bij een VPS vrijwel grenzeloos zijn. Het is dan ook zeker een idee om eens over het net te surfen op zoek naar een goede VPS aanbieder.