Hoe kun je u beschermen tegen de grootste gevaren van het internet? Deel 2

Zoals we in het vorige deel van het artikel besproken hebben, zijn er op internet zeer veel gevaren waar we ons bewust van dienen te zijn. In dit artikel bespreek ik kort hoe je u zo goed mogelijk kan beschermen tegen de meeste van deze gevaren. Indien er hierna nog onzekerheden zijn, kunt u zich altijd vrijblijvend tot een ervaren computer hersteller richten.

Cyber criminaliteit

–          Zorg ervoor dat uw thuisnetwerk beveiligd is. Dit wordt momenteel standaard sowieso reeds gedaan met behulp van een internet wifi-paswoord.

–          Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Zorg er wel voor dat u wel uw wachtwoorden zelf onthoudt. Schrijf dit bij voorkeur ergens op en bewaar dit zorgvuldig.

–          Wanneer u ergens op een publieke computer inlogt om bijvoorbeeld uw e-mails te lezen, zorg ervoor dat u de optie “blijf ingelogd” nooit aanvinkt.

–          Wees er u bewust van dat publieke computers bepaalde programma’s geïnstalleerd kunnen hebben die uw codes makkelijk kunnen achterhalen.

–          Als u een publieke computer gebruikt, zorg ervoor dat voor u vertrekt u de browsergeschiedenis wist, en dat alle eventueel opgeslagen wachtwoorden verwijderd zijn.

–          Lees af en toe iets over hoe u zichzelf kan beschermen tegen online oplichters.

–          Geef nooit logins en persoonlijke informatie aan vreemden.

–          Zorg er altijd voor dat op uw computer de antivirus, en uw windows versie up to date zijn. Dit kan makkelijk allemaal op auto update ingesteld worden.

–          Klik niet op links waar u niet zeker van bent dat ze veilig zijn.

–          Wanneer er een kadertje verschijnt wanneer u iets probeert te installeren, lees dan wat er op staat. Soms krijgt u de vrijblijvende optie wanneer je iets installeert om er een ander programma (wat je meestal niet nodig hebt) er gratis bij te installeren. Dit kan uw computer enorm vertragen en in ergere gevallen malware op uw systeem plaatsen.

–          Zorg ervoor dat uw antivirus altijd op de achtergrond draait, zo geniet u van een live bescherming en wordt u onmiddellijk verwittigd wanneer een ongewenst bestand probeert binnen te dringen op uw computer.

–          Download geen software waarvan u niet zeker weet dat het veilig is of als het niet van een vertrouwde website komt.

–          Zorg er regelmatig voor dat u uw belangrijke gegevens, zoals foto’s, tekstbestanden, tekeningen,… op een extern medium zoals een externe harde schijf of memorystick bewaart. U mag nog zo veilig zijn als het kan, als uw bestanden enkel maar op 1 plaats bewaard zijn, is er altijd een risico aan verbonden. Denk bijvoorbeeld maar aan het crashen van een harde schijf.

Het is altijd mogelijk dat zelfs wanneer u deze punten in acht neemt er alsnog ongewenste software toegang tot uw computer krijgt. Meestal zijn dit dan doelbewuste aanvallen op uw specifieke computer. In dit geval is het ten zeerste aangewezen u tot een ervaren computer hersteller te richten.