Soorten printers

Er zijn zeer veel soorten printen, maar het printen zelf begon bij de kopieermachines. Na vele experimenten kwamen er uiteindelijk ook printers. Tegenwoordig kunnen we ons haast geen leven meer voor stellen zonder die printers en er zijn er dan ook zeer veel. Een codeer printer, een kabel printer, een hot foil printer en noem het maar op. Dit artikel zal een aantal andere soorten printers gaan bespreken.

Een zeer oude printer is de margrietwielprinter, deze maken gebruik van een schijf met daarop alle letters. Deze printer is tegenwoordig eigenlijk niet meer in gebruik, maar wel een goed voorbeeld van een printer in de vroegere jaren. Een ander voorbeeld van een printer die veel werd gebruikt is de regeldrukker, deze printer werd voornamelijk gebruikt in de periode van 1960 tot 1980. Een regeldrukker heeft een draaiende ketting, een metalen band of rol waarop alle letters één of meerdere keren in reliëf staan afgebeeld. Het papier beweegt van beneden naar boven door de printer, op het moment dat de juiste letter voorbij komt wordt er met een hamertje het papier naar voren geslagen. Zijn alle letters van een regel afgedrukt dan schuift het papier weer een positie op.

Een printer die we nu meer zien is de inkjetprinter. Hierbij worden er minuscule inktdruppels op het papier gespoten. Daarnaast zijn er de laser-led printer, waarbij gebruik wordt gemaakt van een fysisch proces waarbij het papier over rollen geleid wordt. Eerst worden er gedeeltes van een lichtgevoelige drum elektrisch geladen met behulp van een laser. Een fijne poeder of toner wordt daarna aangebracht op de geladen gedeeltes, doordat het aangetrokken wordt vanwege het magnetische veld dat zich op delen van de drum bevindt. Het beeld op de drum wordt weer overgebracht op het papier waarna door de verhitting van het papier de toner weer gefixeerd wordt. Natuurlijk zijn er naast deze genoemde printers er nog veel meer die in alle gemakken kunnen voorzien.