Enkele voordelen van een tweede harde schijf in uw computer

Harde schijven en solid state drives vallen makkelijk in de categorie 2 is beter dan 1. Niet enkel heb je verschillende voordelen zoals extra opslagruimte creëren, maar krijg je ook de mogelijkheid om de snelheid van uw computer een flinke boost te geven door bijvoorbeeld meerdere schijven in een RAID- configuratie te plaatsen. In dit artikel geef ik enkele voordelen weer van het gebruiken van meerdere opslagschijven in uw computer. Let wel: hoewel het plaatsen van een extra harde schijf niet aartsmoeilijk is, is het toch aangeraden vooraf even contact op te nemen met een ervaren computer hersteller alvorens zelf over te gaan tot het plaatsen van een extra opslagschijf.

Meerdere harde schijven

  • Scheid Windows (installaties) en bestanden

U kan uw gegevens best beschermen door ze fysiek te scheiden van uw installatieprogramma’s. Op deze manier is het makkelijker om bijvoorbeeld uw besturingssysteem eens te herinstalleren zonder dat je eerst een volledige back-up dient te maken van uw bestanden.

  • Experimenteer met verschillende besturingssystemen

Fysiek gescheiden schijven maakt het ook mogelijk om zonder vrees om bestanden te verliezen te experimenteren met nieuwe of onbekende besturingssystemen.

  • Voeg twee schijven samen in 1 supersnelle schijf

Door middel van een RAID 0- configuratie krijg je de mogelijkheid om van twee schijven één supersnelle schijf te maken. Let wel: onderzoek eerst of uw moederbord geschikt is voor het opstellen van een RAID 0- configuratie.

  • Verzeker u tegen een crashende harde schijf

In een ander type van RAID- configuratie, meerbepaald RAID 1 krijg je de mogelijkheid om automatisch telkens een kopie te nemen van uw gegevens. In deze configuratie maak je gebruik van 2 fysieke schijven die elkaar telkens kopiëren. Op deze manier kan je altijd uw gegevens recupereren wanneer 1 harde schijf crasht.

In dit artikel heb ik kort enkele voordelen gegeven van het gebruiken van meerdere opslagschijven in één computer. Zo kan je niet alleen sneller werken, maar ook een extra veiligheid ontwikkelen. Let wel: Vooraleer zelf een harde schijf of een solid state drive te installeren in uw computer doe je er goed aan voor de zekerheid eerst eens contact op te nemen met een ervaren computer herstelller.