Riet dekken, een echte ambacht.

Rietdekkers zijn echte ambachtslieden. Het dekken van riet is namelijk een beroep dat hoofdzakelijk met de hand wordt gedaan.  Het beroep van rietdekker is dus een (erg) arbeidsintensieve baan. Elke rietstengels wordt dus beroerd door de kundige handen van verschillende rietdekkers. Het beroep van riet dekken is ten allen tijden vakkundig handwerk. Deze ambachtslieden worden in de praktijk opgeleid (dit is een jarenlange training) en zo doen zij een boel ervaring op.  Maar hoe is deze vorm van ambacht eigenlijk ontstaan?

Hoe het dekken van riet precies is ontstaan weet eigenlijk niemand. De oorzaak hiervan is dat er sinds jaar en dag al gebruik wordt gemaakt van riet als dakbedekking. Vroeger was riet namelijk een goedkoop materiaal en daardoor was het dekken van riet een zeer goedkope vorm van dakbedekking. Vroeger zag men dus vaak rieten daken. Tegenwoordig is het echter bijna uit ons straatbeeld verdwenen. Een rieten dak wordt tegenwoordig voornamelijk gezien als een teken van luxe en kiezen een hoop mensen dus vaak voor een pannen dak. Echter kan niet iedereen een rieten dak aanschaffen. Bij huizen met een plat dak heeft het namelijk geen zin om een rieten dak te plaatsen, omdat het rieten dak haar oorspronkelijke doel dan voorbij schiet en het dak binnen een paar jaar al versleten in.

Mocht het gebruik van natuurlijk riet u toch enigszins afschrikken, dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor Novariet. Novariet is een duurzaam kunststof riet met dezelfde structuur, kleur en uitstraling als natuurlijk riet. Novariet is dus niet van natuurlijk riet te onderscheiden zodra het op uw dak is aangebracht. Novariet wordt gemaakt van PVC en het eerste dak dat gedekt is met Novariet dateert uit juni 2013. Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van Novariet is dat het al gebruikt kan worden bij een dak met een hellingshoek van 25 graden. De vereiste hellingshoek bij natuurlijk riet ligt hoger, namelijk bij 30 graden.

Mocht u meer willen weten over het dekken van riet of wilt u contact op nemen met een rietdekkersbedrijf, neem dan een kijkje op de volgende website: www.rietwerk.nl