Achteruitrijden moet goedkoper

Steeds meer auto’s worden uitgerust met een achteruitrijcamera. Dat komt omdat er steeds strengere eisen komen voor auto fabrikanten om een auto te maken en omdat een autofabrikant zich graag wil onderscheiden van andere fabrikanten of moet meekomen met fabrikanten die zich graag willen onderscheiden. Door deze drie factoren worden steeds meer auto’s uitgerust met een ingebouwde achteruitrijcamera.

Achteruitrijden met een achteruitrijcamera is een stuk veiliger dan zonder. Een achteruitrijcamera zorgt ervoor dat je zeker weet dat er niets achter het voertuig is, zodat je zonder problemen achteruit kan rijden. Zeker als je op vakantie wilt gaan met een camper of caravan vergroot je hiermee de veiligheid. Campers en caravans hebben allebei een grote dode hoek, waardoor het lastig wordt om achter de auto in de dode hoek te kijken. Hierdoor weet een bestuurder nooit zeker of er niemand achter het voertuig is. Een achteruitrijcamera voor grote voertuigen en andere voertuigen met een grote dode hoek, maakt de weg een stuk veiliger. Toch hebben niet alle voertuigen een dergelijke camera.

Dat mensen geen achteruitrijcamera kopen heeft deels te maken met de prijs. Achteruitrijcamera’s zijn namelijk erg prijzig. Een achteruitrijcamera draadloos kost al zo’n vierhonderd tot vijfhonderd euro en een bekabelde achteruitrijcamera begint bij de tweehonderd euro, maar is meestal niet voor tweehonderd euro te verkrijgen. Het is dus helemaal niet gek dat mensen geen achteruitrijcamera willen. Want elke twintig jaar vierhonderd euro betalen en er misschien nooit profijt van hebben is niet echt aantrekkelijk.

Daarom bieden veel fabrikanten een ingebouwde achteruitrijcamera. Hierdoor hoeven mensen niet zelf zo’n camera aan te schaffen en wordt de veiligheid op de weg toch een stuk groter. Voor vrachtauto’s is het inmiddels al verplicht om een achteruitrijcamera te hebben. Want er gebeurden veel ongelukken met vrachtauto’s die achteruitrijden. Het aantal verkeersdoden is na deze regeling afgenomen. Een achteruitrijcamera heeft dus effect.