Tips om hardloopblessures te vermijden

Sporten brengt af en toe blessures met zich mee. En dat geldt ook voor hardlopen. Nochtans zijn er een aantal eenvoudige dingen die je kan doen om zoveel mogelijk blessures te vermijden.

1. Opwarmen
De deur uit gaan en full speed vertrekken is geen goed idee. Neem voldoende tijd om je spieren op te warmen. Koude spieren te snel te zwaar belasten vraagt om problemen.

2. Begin op een rustige manier
“Op vijf weken een halve marathon lopen”. Ken je die berichten? Zulke programma’s laten je meteen 5 kilometer lopen de eerste week. Dat is om blessures vragen. Er is absoluut niks mis met rustig beginnen. Het is zelfs verstandig.

3. Schoenen zijn belangrijk
Hardloopschoenen moeten bij je voeten en loopstijl passen. De beste aanpak is om in een gespecialiseerde winkel een loopanalyse te laten doen. De verkoper zal je enkele vragen stellen en vervolgens mag je op de loopband om via video opnames je loopstijl te analyseren. Geweldig, toch! De eerste keer was ik erg nerveus. Maar het was een geweldige ervaring en ik kwam thuis met erg comfortabele schoenen. Het is een feit dat goede hardloopschoenen veel blessures voorkomen.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende drinkt, goed eet om het spierherstel te bevorderen en stretcht na de inspanning. Krachttraining kan ook een goede aanvulling zijn op de looptraining om je pezen en spieren sterker te maken. Kijk op www.hardloopartikelen.nl voor trainingsinfo en een overzicht van hardloopkleding en sportvoeding.