Relatieproblemen Door Leeftijdsverschil, De Oplossing?

Hoe belangrijk is de leeftijd bij een relatie? Zijn relatieproblemen door leeftijdsverschil niet te voorkomen?

Dat hangt natuurlijk van het soort relatie af. Bij een relatie van twee mensen die al een rijpere leeftijd hebben bereikt is het leeftijdsverschil eigenlijk niet meer zo belangrijk, ook niet wanneer ze aan een nieuwe relatie beginnen.

 

Een groter leeftijdsverschil en de gevolgen daarvan

Wanneer de vrouwelijke partner de jongere is en het leeftijdsverschil al wat groter, kan een eventuele kinderwens voor rekenkundige problemen gaan zorgen. Een vrouw van twintig jaar die kinderen krijgt is twintig jaar later nog steeds jong en actief. Ze kan met haar inmiddels volwassen kinderen gaan genieten van een nieuwe manier waarop de gezinsleden met elkaar omgaan. Niet meer als afhankelijke kinderen en volwassen zorgverlener maar als gelijkwaardige partners in een bijzondere vriendschap.

Wanneer de vader bijvoorbeeld twintig jaar ouder is moeten we even een optelsommetje maken. Twintig plus twintig, de man was dus veertig jaar oud toen de kinderen geboren werden. Wanneer de kinderen volwassen zijn is hij zestig en begint aan zijn pensionering te denken. Dat kan zorgen voor relatieproblemen door leeftijdsverschil. En dan misschien niet eens in de huwelijksrelatie.

Een relatie waar alle twee de partners voortdurend aan werken kan heel lang duren, en heel gelukkig zijn. Relatieproblemen door leeftijdsverschil is alleen maar te voorkomen door voortdurend en opbouwend aan je relatie te werken.

 

Een ‘omgekeerd’ leeftijdsverschil

Vrouwen worden meestal niet lelijker op oudere leeftijd, hoewel jonge mannen dat misschien wel denken. Dus ook relaties waarbij de vrouw de oudere is komen vaker voor, vooral bij een tweede huwelijk.

Bij een tweede huwelijk, na een echtscheiding of het overlijden van de partner, is de kinderwens vaak al vervuld voor beide partners en de relatie zal zich gaan afspelen op een meer persoonlijk niveau.

Toch kunnen ook in een dergelijk echtpaar relatieproblemen door leeftijdsverschil voorkomen.

Die kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met gewoontes en hobby’s die veel energie kosten, en waar de vrouwelijke, oudere partner steeds minder aan mee kan doen. Sporten en buitenactiviteiten bijvoorbeeld.

Om die relatieproblemen door leeftijdsverschil te voorkomen moet je als jongere partner op tijd water bij de wijn doen. Ga op zoek naar een andere sport, waar je partner weer wel aan mee kan doen. Zit bergbeklimmen er niet meer in? Bergwandelingen zijn ook heel mooi.

Je hebt gekozen voor die partner, blijf dus positief werken aan die relatie.

 

Relatieproblemen door leeftijdsverschil: de oplossing?

Helaas is er geen wondermiddel die alle relatieproblemen door leeftijdsverschil kan oplossen. We moeten er voor blijven zorgen dat de relatie sterk is en groeit.

Ga een woordenwisseling niet uit de weg, blijf luisteren naar wat je partner te zeggen heeft, samen moeten jullie er uit komen, daarom heet het “een relatie hebben”.