Heb je recht op alimentatie? Laat het berekenen.

Een echtscheiding is een treurige gebeurtenis en erg levensbepalend. Helaas strandt een derde van de huwelijken en overkomt het dus velen. Wie het al heeft mee gemaakt weet hoe slopend het is. Emotioneel maar ook financieel. En die twee dingen lopen gewoon door elkaar. Het is daarom een flinke opgave om gedurende de hele procedure zo objectief mogelijk te blijven. Laat emotie niet leidend zijn bij de besprekingen over de verdeling en de zorg wanneer jullie minderjarige kinderen hebben. Doe wat voor iedereen het minst kwalijk is. Jullie moeten beiden een nieuwe start kunnen maken. De uitgangspositie is bepalend voor hoe je lever er later komt uit te zien. Kom dus op voor je rechten maar gun de ander ook.

Probeer het samen met een mediator

Wanneer een echtscheiding in redelijke harmonie verloopt zullen jullie hoogstwaarschijnlijk een mediator in de arm hebben genomen. Is het water en vuur tussen jullie en verschillen jullie dag en nacht over het idee hoe het allemaal geregeld moet worden dan hebben jullie beiden een advocaat nodig. Hoe de situatie ook is, er moet verdeeld worden. Dat is een pijnlijk gebeuren en pijnlijker wanneer jij degene bent die er financieel bij in schiet. Om belangrijke redenen heb jij misschien niet zo veel kunnen werken als je partner en is je inkomen aanzienlijk lager. Dan kan het zijn dat je recht hebt op partneralimentatie. Leg dat voor aan mediator of advocaat en laat het uitzoeken.

Partneralimentatie en kinderalimentatie

Naast partneralimentatie bestaat er ook kinderalimentatie. Daar kan recht op bestaan wanneer een van jullie de zorg van de kinderen voornamelijk op zich neemt. Zorg en opvoeding kosten geld. Je partner moet daar dan aan mee betalen. Ook voor deze situatie bestaan er rekenmodellen. Probeer hier samen uit te komen en laat over je schouder meekijken door een expert zodat je weet dat jullie niets missen.

partneralimentatie