Wat gebeurt er na het afmelden van een sloopauto?

De meeste mensen hebben niet in de gaten wat er met hun sloopauto bij verkoop gebeurt wanneer deze is afgemeld door een autosloop in Nederland. Ze maken vanzelfsprekend het proces vooraf wel mee door zelf een sloperij te vinden, deze te contacteren en een prijs af te spreken. Daarna brengen ze de auto zelf naar de sloperij of wordt de auto door de autosloperij opgehaald met een speciale wagen. Bij het afgeven van de auto krijgen ze een vergoeding en een vrijwaringsbewijs. Voor het sloopbedrijf begint dan pas het proces van slopen.

Er zijn tal van onderdelen die uit de auto worden gehaald. Sommige onderdelen kunnen weer opnieuw worden gebruikt, maar net zoveel onderdelen zijn vrijwel waardeloos geworden. Dit komt omdat veel onderdelen zijn versleten en niet bruikbaar zijn. Onderdelen die wel bruikbaar zijn krijgen een barcode en worden opgeslagen in het magazijn. Wanneer er geïnteresseerden zijn, kunnen ze deze onderdelen opkopen en gebruiken.

Veel onderdelen worden ook opgehaald door gespecialiseerde bedrijven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vloeistoffen. Een sloopauto bevat nu eenmaal vaak veel vloeistoffen. Vloeistoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu wanneer ze niet uit de auto worden gehaald. Deze worden door de sloperij uit de auto gehaald en opgeslagen in tanks. Ook het ARN haalt veel onderdelen op. Zij zijn een landelijke organisatie die er voor zorgt dat mobiliteit in Nederlander duurzamer wordt. Er moet immers zuinig worden omgesprongen met grondstoffen en daarom is recycling van materialen van zeer groot belang.