Verwarmd fietspad doorstaat sneeuwtest

Niet alledaags, zo kan je het experiment over de bestrating met vloerverwarming prima beschrijven. Toch is er afgelopen week een eerste test uitgevoerd, om te kijken of een verwarmd fietspad een goede oplossing is tegen de vaak gladde wegen. Toch moeten we er niet van opkijken als het straks op grote schaal wordt toegepast. De eerste test met het verwarmde fietspad is namelijk geslaagd.

Buizen worden gebruikt als vloerverwarming

In de proefopstelling in Amsterdam wordt water van gemiddeld 7 graden door buizen heen gepompt, die als een soort vloerverwarming gladde fietspaden begaanbaar maken. En dat bleek op de eerste sneeuwrijke dag goed te werken. Het fietspad kon met gemak op een temperatuur van drie à vier graden worden gehouden, waardoor het sneeuwvrij bleef. En dat terwijl het van 7.00 tot 18.00 uur aanhoudend sneeuwde en het 6 tot 10 graden vroor.

Werking van de verwarming

Het is voorzien van lussen in het beton het water doorheen wordt gepompt. In de praktijk zal grondwater worden gebruikt dat in Nederland een gemiddelde temperatuur van 11 tot 15 graden heeft. De proef moest uitwijzen of de hoeveelheid energie (temperatuur van het water) die nodig is om sneeuw te doen smelten, klopt met de berekeningen. De kosten voor een verwarmd fietspad liggen zo’n 10 procent hoger, het energieverbruik valt mee omdat er grondwater wordt gebruikt. Een ijs- en sneeuwvrij fietspad voorkomt ongevallen en is daarom volgens ontwikkelaar uit Rotterdam geschikt op plekken waar veel ongelukken gebeuren, zoals bij bruggen of gevaarlijke plekken op schoolroutes.