Stel verstopt villa in schuur

Een echtpaar in Northaw in het Engelse graafschap Hertfordshire moet hun luxehuis afbreken omdat het illegaal is gebouwd. De echtelieden bouwden het huis van 500.000 pond in 2001 in een schuur en wilden het enkele jaren later legaliseren.

Vergunning bouw hooischuur

Twaalf jaar geleden kregen voormalig slotenmaker Alan Beesley (41) en zijn vrouw Sarah (38) een vergunning om een hooischuur te bouwen. In plaats daarvan bouwden ze een huis, vermomd als een schuur, met drie slaapkamers, dakkapel, een studeerkamer en een fitnessruimte.

De autoriteiten te slim af

Het geschil over het huis duurt al jaren. De Beesleys dachten de autoriteiten te slim af te zijn en wilden het na vier jaar na het gereedkomen laten registreren. In Groot-BrittanniĆ« bestaat een wet die het toestaat huizen te regulariseren als mensen er vier jaar in wonen. Het dispuut over de woning is al langs verschillende rechtbanken gepasseerd. Toch is het doek nu gevallen, want het luxehuis van zo’n 600.000 euro moet verdwijnen. De Beesleys kregen 12 jaar geleden immers een vergunning om een hooischuur te bouwen, en geen huis. Toch was dat wat ze neerpootten onder het dak van de schuur.

Het oordeel van de rechter

De gemeente was echter niet onder de indruk van de goocheltruc van het koppel, en beval de afbraak. In 2011 kwam de zaak uiteindelijk terecht bij het hooggerechtshof, waar zeven rechters oordeelden dat Beesley had gelogen, en het huis had gebouwd om de verantwoordelijken voor de ruimtelijke ordening te misleiden en te bedriegen. Het stel ging nog eenmaal in beroep, maar dat is afgewezen. Het huis moet over een jaar weg zijn.