Steeds meer vraag naar milieubewust drukwerk

De overheid verwacht dat organisaties en bedrijven gebruik maken van milieubewust drukwerk. Daarnaast stimuleert de overheid het duurzaam inkopen van papier en inkt. Er wordt gevraagd of het bedrijfsleven economisch gebruik wil maken van deze middelen. Organisaties als Tuijtel.com drukken klimaatneutraal en maken gebruik van FSC of PEFC papier en milieuvriendelijke inkten. De kwaliteit blijft overigens op een hoog niveau en voldoet aan de geldende ISO normen.

De juiste inkt voor duurzaam printen
Milieubewust drukwerk begint bij het gebruik van inkt. Tegenwoordig zijn er bio-inkten op de markt die digitaal drukwerk eco vriendelijk maken. Deze inkt is gemaakt van plantaardige bindmiddelen die vooral olie en mineralen bevatten. Het drukwerk toont krachtige kleuren zoals bij normale digitale druk maar door de lagere inktlaag en verbeterde droging wordt er minder inkt gebruikt om hetzelfde resultaat te bereiken.

Milieubewust drukwerk realiseren met de juiste papierkeuze
Papier wordt natuurlijk van hout gemaakt, voor drukwerk zullen dus bomen worden gekapt. Er zijn keurmerken die aantonen dat het gebruikte hout van een duurzaam beheerd bos af komt. Een van de meest milieubewuste systemen wordt Chain of Custody genoemd. De herkomst van het hout wordt getraceerd, gecontroleerd en PEFC en FSC gecertificeerd. De controle van duurzaam beheerde bossen gebeurt ieder jaar. De bossen zijn kleiner en zijn rijk aan biodiversiteit.