Rijscholen sjoemelen met cijfers en regels

De belastingdienst heeft een onderzoek gedaan naar rijscholen. Uit dit onderzoek blijkt dat een rijschool wel eens sjoemelt met cijfers, zoals de slagingspercentages van het dergelijke bedrijf. Ook kopen dergelijke instanties praktijkexamens bij het CBR in, terwijl achteraf blijkt dat die rijscholen niet bij het CBR geregistreerd staan. Dit onderzoek lijdt er toe dat het CBR de regels voor rijschool administratie wellicht aan gaat scherpen.

Het aanscherpen van de regels

Volgens een woordvoerder van de instantie maakt het bedrijf een inventarisatie of de situatie vaak of weinig voorkomt. Op basis van de inventarisatie gaat het CBR beoordelen of het aanscherpen van de regels noodzakelijk is. Ander alternatief is het verbeteren van de controle, meldt de woordvoerder. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het daadwerkelijk nodig is om of de regels, of de controle te verbeteren, het CBR daadwerkelijk sancties gaat nemen. Op dit moment zijn de regels van het CBR helder, maar of het vertrouwelijk genoeg is valt te betwijfelen. De regel is:
‘De naam van de rijschool op de oproepkaart moet gelijk zijn aan de naam op lesauto. De examinator moet dat controleren en als het niet klopt gaat het examen niet door.’

Anders in de praktijk

In de praktijk zit het meestal anders. Het CBR is een klantvriendelijke organisatie. Het wil zo goed mogelijk omgaan met haar klanten, de kandidaten die een praktijkexamen hebben. De organisatie vindt het belangrijk dat de (nerveuze) kandidaten niet de dupe worden van nalatig administratief werk van anderen. Wanneer blijkt dat de administratie niet geheel klopt, wordt het examen meestal toch afgenomen.

Het probleem

De reden waarom niet geregistreerde rijscholen toch examen aan kunnen vragen is een RAK. Een RAK is een Rijschool Administratie Kantoor. Zo’n bedrijf staat ingeschreven bij het CBR en heeft dus een geldig CBR-nummer, waarmee ze examens mogen kopen. Rijscholen welke niet staan ingeschreven bij het CBR, met voornamelijk als reden het ontduiken van belasting, kopen de examens over van het RAK. Zo kunnen niet-legale rijscholen toch examens aanbieden aan hun klanten. Ga daarom altijd voor een betrouwbare rijschool.